Edina
  • HUF: 361.82
  • USD: 1.22
  • 5 °C
  • 12 °C
Belföld

A választási kudarc okairól és etnikai politizálás létjogosultságáról is vitáztak Komáromban

Arra keresték a választ, hogy mi volt a magyar kudarc oka, miért tarolt Matovič, erre és hány felé haladjunk tovább...

Nyitókép: Körkép.sk/KL

 

Az etnikai politizálás létjogosultságáról, a jövőbeli felvidéki magyar politikai stratégiáról és a választásokon elszenvedett kudarcról cseréltek eszmét Komáromban péntek este azon a nyilvános fórumon, amit az Összefogás hirdetett meg. 

 

A fórum előtt ugyanott tartotta tisztújító közgyűlését az Összefogás is, amelynek eredményeként Mózes Szabolcs maradt a párt elnöke (az 50 küldöttből 47-en támogatták Mózest). Az alelnökök terén egyetlen változás volt: az egészségügyi programot készítő Kovács György távozott posztjáról, helyét Zachar Pál vette át.

 

Van-e még szükség etnikai politizálásra? Hogyan lehetne biztosítani a választáson, hogy csak egyetlen magyar lista legyen? Miért szavaztak át annyian az OĽANO-ra? Hol követtek el hibát a pártok, és van-e arra jelenleg bármilyen kilátás, hogy a magyar szavazatokért ringbe szálló formációk (Összefogás, Magyar Fórum, MKP, Magyar Platform – PS-SPOLU, Máme toho dosť! (Elegünk van!), Most-Híd) képesek legyenek egyetlen nagy tömböt alkotni a magyar parlamenti képviselet biztosítására?

 

Ezek voltak a központi kérdések, amelyekről inkább beszélgettek, mint vitáztak a résztvevők.

 

Van-e még jövője az etnikai politizálásnak?

 

Szinte az elsők között merült fel az a felvetés, hogy a mostani választás bebizonyította, hogy az etnikai politizálásnak befellegzett, nem lehet vele elegendő embert megmozgatni a parlamenti küszöb eléréséhez. Miközben a magyarok részaránya csökken, a lakosság elöregedik, nagy az elvándorlás.

 

„Ami tehető, hogy a vegyesházasságokban élő, kevésbé erős magyar identitású fiatalokat is meg kell szólítani és meg kell próbálni valahogy megszólítani a köztünk élő szlovákokat is. Ezt pedig úgy lehet elérni, hogy a régiókra, a régiók fejlesztésére fókuszálunk”

 

hangzott el.

 

Részben ezzel szemben foglalt állást az újraválasztott Mózes Szabolcs, aki szerint az etnikai politizálásnak még koránt sincs vége, hiszen húsz évig működött.

 

„Szerintem inkább mi, jelöltek nem csináltunk jól valamit, ami nem azt jelenti, hogy az etnikai politizálásnak nincs jövője.”

 

Mózes hangsúlyozta, hogy a szlovák pártok nem tudnak érdemi választ adni a magyarságot érintő kérdésekre.

 

Mózes Szabolcs szerint az etnikai politizálást korai temetni. Fotó: Körkép.sk/KL
Felvidéki előválasztás

 

A Most-Hídból tavaly ősszel az Összefogáshoz átlépett Nagy József egyfajta felvidéki előválasztásokkal akarná elérni, hogy az országos választásokon egyetlen magyar lista szerepeljen. Mindezt amerikai mintára, az országos megmérettetés előtt a magyar választók „minden városrészban, minden községházán, de még az interneten” is szavazhatnának.

 

A beszélgetés további részében a választók döntését próbálták megérteni, a motivációkat körvonalazni. Volt, aki szerint a választó érzelmi alapon döntött Matovič mellett, aki jobban tudta megszólítani őket emócióval átitatott kampányával.

 

Egy másik felszólaló azt nehezményezte, hogy az emberek felrótták Menyhárt Józsefnek, hogy a szlovák tévében magyarul beszélt, ami szerinte azért volt helytelen, mert a magyar nyelvhasználatot igenis támogatni kell.

 

Nagy József amerikai típusú előválasztást szorgalmaz – vagy a korrekt megegyezést a közös listáról. Fotó: Körkép.sk/KL

 

Menyhárt szlovák tudása is téma volt

 

Erre reflektált egy következő hozzászóló, aki szerint épp ellenkezőleg, nagyon „rossz húzás volt”, hogy magyarul szólalt meg Menyhárt, mert „aki nem tud érvelni szlovákul a szlovák televízióban, az ne akarjon politizálni”. A hozzászóló úgy érezte, hogy Menyhárt nyelvismereti hiányossága ráadásul támadási felületet ad a szlovákok számára.

 

A szlovák nyelv használatának kérdéséhez többen is hozzászólták – Menyhárt ominózus tévés szereplésén túllépve. Nagy József szerint a szlovák nyelv elődleges használata a magyarok körében, például a vegyesen lakott területeken, megfelelési kényszerre utal, aminek nem szabadna teret adni. Menyhárt szereplése azonban teljesen más példa volt.

 

Cziprusz Zoltán (MKP) a szélesebb magyar összefogásról beszélt. Kijelentette, reméli, hogy a hamarosan megválasztott elnökségek „nem lesznek hosszú életűek”, mert egy egységesebb alakulat jön létre a jelenlegi formációkból.

 

Forró Tibor, aki a PS Magyar Platformjának színeiben indult a választáson egyelőre még korainak nevezte az egységes képviselet létrehozását, mert a pártok és mozgalmak egyelőre tisztújítás előtt állnak. Hangsúlyozta, hogy elkerülhetetlen, hogy sokan „magukba nézzenek”. Legtöbbjük azonban nem volt jelen a fórumon. Hangsúlyozta a 2022-es önkormányzati választással egyidőben sorra kerülő megyei választások fontosságát: mint elmondta, az MKP előnye az alacsony részvételből adódik megyei szinten, ami viszont nem biztos, hogy 2022-ben is meglesz.

 

Forró Tibor (baloldali kép), a PS-SPOLU magyar platformja, és Cziprusz Zoltán, az MKP képviseletében. Fotó: Körkép.sk/KL

 

A Magyar Fórum szerint mindenről a felmérések tehetnek

 

Gál Zsolt (Magyar Fórum) emlékezetett arra, hogy a szlovák nyelvű kampány fontosságát nem szabadna túlhangsúlyozni, mert a Magyar Fórum az összes magyar érdekeltségű pártnál intenzívebben kampányolt szlovák nyelven, de csak feleannyi szavazatot kaptak jelöltjei, mint az Összefogáséi.

 

Az előtte szólók némelyikéhez szólva kijelentette, hogy a közös magyar lista is tudott ígérni (meg is jegyezte, hogy négymilliárd eurós deficitet jelentette volna, ha a programjuk minden pontját négy év alatt meg is valósítják). A három párt szerinte jól koordinálta egymás között a kampányt. Hangoztatta, hogy az OĽANO azért tudott a magyarok között is jól szerepelni, mert az utolsó közvélemény kutatások azt sejtették, hogy akár le is győzheti a Smert.

 

Mint mondta, ő még mindig hisz egy etnoregionális politika megvalósíthatóságában.

 

Viszonylag sokan megjelentek a fórumon, sajnos azonban Bárdos Gyulán és Cziprusz Zoltánon kívül nem volt jelen vezető MKP-s politikus. Pozitívum, hogy voltak érdemi felvetések, negatívum, hogy sötétben tapogatóznak a résztvevők a választások kudarcait illetően, és talán némi alibizmus volt sejthető a háttérben azzal, hogy nagyon kevés szó esett a személyi konzekvenciákról.

 

 

A képen Orosz Örs, az Összefogás Mozgalom egyik alapítója. Fotó: Körkép.sk/KL

 

Pikáli Róbert, az Elegünk van! gazdapárt egyik alelnöke is jelen volta fórumon. Fotó: Körkép.sk/KL

 

A képen Bárdos Gyula, az MKÖ volt listavezetője. Fotó: Körkép.sk/KL

 

Gál Zsolt (balra) és Bindics László (jobbra) a Magyar Fórumtól. Fotó: Körkép.sk/KL

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Zoltan
2020. Már. 07. 14:59

Game over, 4 ev mulva mar 1 pártént sem lessz 5% faziskeseben van a gőgös egoista felvideki magyar politiaki elit ,most kellet volna osszefogni utolso lehetoseg volt elkurtatok nem kicsit nagyon,az mar keves hogy szavazz ram mert magyar vagyok ha nincs semilyen mondanivalo vizio nincs voks,,eddig mindig az mkp valasztottam a vegen mar csak szanalombol.

    Gömöri Norbert
    2020. Már. 07. 15:54

    Így igaz!! Még most is a hülyeséget nyomják. A "gyengébb magyar identitásúakat" akarják megszólítani. Biztosan most akarják bevetni az erős magyar identitással rendelkező Fratišek, Oto, Ladislav, Juraj,Denisa, Zuzana, és OVÁ nevűeket a listájuktól. Méghogy ETNIKAI párt!!

VargaS
2020. Már. 07. 18:53

Ezek nem értették meg a választók üzenetét:elég belőletek,le lehet lépni.

Horvay L.
2020. Már. 08. 06:07

Eladhatatlan portékával házalnak nem túl bizalomgerjesztő alakok. Mire számítanak? Hiába ölte beléjük a sok pénzt a patrónusai, a választók nem kérnek belőlük.

Zoltan
2020. Már. 08. 07:32

Ez nagyon találó.

JK
2020. Már. 08. 12:21

Bezony, a hozzászólókkal értek egyet. Harminc éve oszlik a választói bizalom és szép esélye van annak, hogyha egyetlen egy magyar tömb marad, akkor sem tudja majd megugorni az 5%-ot. ...talán, ha Matovič ígérete valós lesz és elviszi a választási küszöböt 3%-ra! Tudom, jó a vájúnál, de valljuk be, se íze, se bűze, ennek a szürke 150 árnyalatának!

Görföl Vilmos
2020. Már. 08. 13:25

Sajnálom a fiatal generációt akik indultak a választásokon a megélhetési magyar politikusookal akik még mindig az észt akarják osztani! Volt 30 év lehetőségük, hogy tegyenek értünk!! Nem csináltak semmit, ha kormányon voltak ha nem!! Nagyon jól eléldegéltek, koszorúzgattak, csemadokoztak a választások után kapott 3%- ból felelősség nélkül! HÚZZANAK a francba és hagyják a fiatalokat összefogni!!! /vagy még van pár év a nyugdíjig és addig akarják kihúzni???/

Zempléni Péter
2020. Már. 08. 13:53

A szomorú valóság az, hogy Szlovákia sorsa nem attól lesz jobb, hogy ül -e a parlamentjében MKP-s.Ezt az eltelt 30 év bizonyította. Ha jobban fog menni az országnak az itt élő magyaroknak is jobb lehet az élete. Ha rosszul alakul az ország sorsa, azon akár 15 MKP-s léhűtő sem változtatna semmit. Ezt is bebizonyították.

Jozsi
2020. Már. 08. 18:21

Elég volt aNagy Józsikból Bugár Bélákból tūnjetek el a büdös francba csak élősködtetek a magyarokon nem csináltatok értünk semmit

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket