Nyitókép: Körkép.sk/KL

 

Az etnikai politizálás létjogosultságáról, a jövőbeli felvidéki magyar politikai stratégiáról és a választásokon elszenvedett kudarcról cseréltek eszmét Komáromban péntek este azon a nyilvános fórumon, amit az Összefogás hirdetett meg. 

 

A fórum előtt ugyanott tartotta tisztújító közgyűlését az Összefogás is, amelynek eredményeként Mózes Szabolcs maradt a párt elnöke (az 50 küldöttből 47-en támogatták Mózest). Az alelnökök terén egyetlen változás volt: az egészségügyi programot készítő Kovács György távozott posztjáról, helyét Zachar Pál vette át.

 

Van-e még szükség etnikai politizálásra? Hogyan lehetne biztosítani a választáson, hogy csak egyetlen magyar lista legyen? Miért szavaztak át annyian az OĽANO-ra? Hol követtek el hibát a pártok, és van-e arra jelenleg bármilyen kilátás, hogy a magyar szavazatokért ringbe szálló formációk (Összefogás, Magyar Fórum, MKP, Magyar Platform – PS-SPOLU, Máme toho dosť! (Elegünk van!), Most-Híd) képesek legyenek egyetlen nagy tömböt alkotni a magyar parlamenti képviselet biztosítására?

 hirdetes_810x300  

 

Ezek voltak a központi kérdések, amelyekről inkább beszélgettek, mint vitáztak a résztvevők.

 

Van-e még jövője az etnikai politizálásnak?

 

Szinte az elsők között merült fel az a felvetés, hogy a mostani választás bebizonyította, hogy az etnikai politizálásnak befellegzett, nem lehet vele elegendő embert megmozgatni a parlamenti küszöb eléréséhez. Miközben a magyarok részaránya csökken, a lakosság elöregedik, nagy az elvándorlás.

 

„Ami tehető, hogy a vegyesházasságokban élő, kevésbé erős magyar identitású fiatalokat is meg kell szólítani és meg kell próbálni valahogy megszólítani a köztünk élő szlovákokat is. Ezt pedig úgy lehet elérni, hogy a régiókra, a régiók fejlesztésére fókuszálunk”

 

hangzott el.

 

Részben ezzel szemben foglalt állást az újraválasztott Mózes Szabolcs, aki szerint az etnikai politizálásnak még koránt sincs vége, hiszen húsz évig működött.

 

„Szerintem inkább mi, jelöltek nem csináltunk jól valamit, ami nem azt jelenti, hogy az etnikai politizálásnak nincs jövője.”

 

Mózes hangsúlyozta, hogy a szlovák pártok nem tudnak érdemi választ adni a magyarságot érintő kérdésekre.

 

Mózes Szabolcs szerint az etnikai politizálást korai temetni. Fotó: Körkép.sk/KL
Felvidéki előválasztás

 

A Most-Hídból tavaly ősszel az Összefogáshoz átlépett Nagy József egyfajta felvidéki előválasztásokkal akarná elérni, hogy az országos választásokon egyetlen magyar lista szerepeljen. Mindezt amerikai mintára, az országos megmérettetés előtt a magyar választók „minden városrészban, minden községházán, de még az interneten” is szavazhatnának.

 

A beszélgetés további részében a választók döntését próbálták megérteni, a motivációkat körvonalazni. Volt, aki szerint a választó érzelmi alapon döntött Matovič mellett, aki jobban tudta megszólítani őket emócióval átitatott kampányával.

 

Egy másik felszólaló azt nehezményezte, hogy az emberek felrótták Menyhárt Józsefnek, hogy a szlovák tévében magyarul beszélt, ami szerinte azért volt helytelen, mert a magyar nyelvhasználatot igenis támogatni kell.

 

Nagy József amerikai típusú előválasztást szorgalmaz – vagy a korrekt megegyezést a közös listáról. Fotó: Körkép.sk/KL

 

Menyhárt szlovák tudása is téma volt

 

Erre reflektált egy következő hozzászóló, aki szerint épp ellenkezőleg, nagyon „rossz húzás volt”, hogy magyarul szólalt meg Menyhárt, mert „aki nem tud érvelni szlovákul a szlovák televízióban, az ne akarjon politizálni”. A hozzászóló úgy érezte, hogy Menyhárt nyelvismereti hiányossága ráadásul támadási felületet ad a szlovákok számára.

 

A szlovák nyelv használatának kérdéséhez többen is hozzászólták – Menyhárt ominózus tévés szereplésén túllépve. Nagy József szerint a szlovák nyelv elődleges használata a magyarok körében, például a vegyesen lakott területeken, megfelelési kényszerre utal, aminek nem szabadna teret adni. Menyhárt szereplése azonban teljesen más példa volt.

 

Cziprusz Zoltán (MKP) a szélesebb magyar összefogásról beszélt. Kijelentette, reméli, hogy a hamarosan megválasztott elnökségek „nem lesznek hosszú életűek”, mert egy egységesebb alakulat jön létre a jelenlegi formációkból.

 

Forró Tibor, aki a PS Magyar Platformjának színeiben indult a választáson egyelőre még korainak nevezte az egységes képviselet létrehozását, mert a pártok és mozgalmak egyelőre tisztújítás előtt állnak. Hangsúlyozta, hogy elkerülhetetlen, hogy sokan „magukba nézzenek”. Legtöbbjük azonban nem volt jelen a fórumon. Hangsúlyozta a 2022-es önkormányzati választással egyidőben sorra kerülő megyei választások fontosságát: mint elmondta, az MKP előnye az alacsony részvételből adódik megyei szinten, ami viszont nem biztos, hogy 2022-ben is meglesz.

 

Forró Tibor (baloldali kép), a PS-SPOLU magyar platformja, és Cziprusz Zoltán, az MKP képviseletében. Fotó: Körkép.sk/KL

 

A Magyar Fórum szerint mindenről a felmérések tehetnek

 

Gál Zsolt (Magyar Fórum) emlékezetett arra, hogy a szlovák nyelvű kampány fontosságát nem szabadna túlhangsúlyozni, mert a Magyar Fórum az összes magyar érdekeltségű pártnál intenzívebben kampányolt szlovák nyelven, de csak feleannyi szavazatot kaptak jelöltjei, mint az Összefogáséi.

 

Az előtte szólók némelyikéhez szólva kijelentette, hogy a közös magyar lista is tudott ígérni (meg is jegyezte, hogy négymilliárd eurós deficitet jelentette volna, ha a programjuk minden pontját négy év alatt meg is valósítják). A három párt szerinte jól koordinálta egymás között a kampányt. Hangoztatta, hogy az OĽANO azért tudott a magyarok között is jól szerepelni, mert az utolsó közvélemény kutatások azt sejtették, hogy akár le is győzheti a Smert.

 

Mint mondta, ő még mindig hisz egy etnoregionális politika megvalósíthatóságában.

 

Viszonylag sokan megjelentek a fórumon, sajnos azonban Bárdos Gyulán és Cziprusz Zoltánon kívül nem volt jelen vezető MKP-s politikus. Pozitívum, hogy voltak érdemi felvetések, negatívum, hogy sötétben tapogatóznak a résztvevők a választások kudarcait illetően, és talán némi alibizmus volt sejthető a háttérben azzal, hogy nagyon kevés szó esett a személyi konzekvenciákról.

 

 

A képen Orosz Örs, az Összefogás Mozgalom egyik alapítója. Fotó: Körkép.sk/KL

 

Pikáli Róbert, az Elegünk van! gazdapárt egyik alelnöke is jelen volta fórumon. Fotó: Körkép.sk/KL

 

A képen Bárdos Gyula, az MKÖ volt listavezetője. Fotó: Körkép.sk/KL

 

Gál Zsolt (balra) és Bindics László (jobbra) a Magyar Fórumtól. Fotó: Körkép.sk/KL

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.