Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Elképesztő lejtmenetbe kapcsolt a pénzvilá, és nem csak a koronavírus okozta pánik miatt. A kőolaj ára 31 százalékkal csökkent, az amerikai irányadó részvényindexek mínuszban állnak, a német részvényindexek -8 százalék körül, a budapesti tőzsde -6 százalék körül mozog.

 

Az olaj ára nem csak a koronavírus miatt dőlt be, bár nagyban hozzájárult, hogy a vírus miatt keresletcsökkenésre és esetleges üzemleállásokra számítanak a piacon. Így sokan az olaj keresletének csökkenésére fogadnak. Az érem másik oldala, hogy nem sikerült egyezségre jutniuk az olajoligarcháknak az OPEC+ bécsi találkozóján.

 

Szaúd-Arábia és Oroszország között nem született megállapodás, így nem csökkentik a kitermelést a piacon. Gyakorlatilag az történik, hogy az olcsó ráfordítással olajat termelők saját maguk felé billentik a versenyt a drágábban olajat bányászókkal szemben. Az amerikai palaolaj termelők így rövidtávon biztosan nem lesznek elragadtatva az eredménytől.

 hirdetes_300x300  

 

De az oroszok sem. Az orosz költségvetés nagy részét a kőolaj adja, és az elmúlt időszakban az 50-60 dolláros világpiaci ár épp csak fedezte az államháztartás kiadásait – Moszkva számára a „jó világ” valahol 80 dollár/hordós piaci árnál kezdődik.

 

Ezzel szemben hétfőn délelőtt harminc éve nem látott mélységbe zuhant a fekete arany ára, és várhatóan 30 dollárnál fog megállni, de a 20 dolláros szint is bőven benne van a pakliban.

 

Padlóra küldte a részvényeket a koronavírus

 

Ha nem lenne elég a Szaúd-Arábia által Oroszország ellen indított árháború, a koronavírus miatti gazdasági aggodalmak padlóra küldték az európai és a világ tőzsdéit. Az amerikai mértékadó Dow Jones index 5 százalékos mínuszban van, az amerikai állampapír tíz éves hozama 0,5 százalékra feleződött le (ez azt jelenti, hogy a biztonságot jelentő állampapír iránt hatalmas most a kereslet, más szavakkal, mentik a pénzüket a befektetők).

 

Az európai tőzsdéken is nagy eséssel indult a hét első napja, a DAX index -8 százalékon, a magyar tőzsde -6 százalékon áll.

 

A német Deutsche Bank részvényei a délelőtt -14,64 százalékos mélyvölgyben is jártak, de nincs miért örülnie a Daimlernek sem (-10,17). A Volkswagen részvényei hétfőn délelőtt 9 százalékkal zuhantak meg.

 

London és Párizs is 5-6 százalékos mínuszban volt délelőtt. Az euróövezeti országok gyűjtőindexe, az EuroStoxx50 7,69 százalékot zuhant nyitáskor.

 

Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben is ütik a befektetőket. Tokióban a Nikkei indexe 5,38 százalékos mínuszban, az ausztrál S&P/ASX 200 indexe 7,33 százalékos, a dél-koreai Kospo 4,19 százalékos mínuszban zárta a kereskedést. A sanghaji tőzsde „csak” három százalékot zuhant.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!