Nyitókép: cas.sk

 

A TA3 vasárnapi politikai műsorának vendége volt többek között Richard Sulík gazdasági, Milan Krajniak munkaügyi és Roman Mikulec belügyminiszter is.

 

Roman Mikulec a műsorban hangsúlyozta, hogy a mostaninál több intézményre lesz szükségük, hogy karanténba helyezhessenek mindenkit, akit csak szükséges. Elmondása szerint már tárgyalnak a lehetőségekről a megyékkel és az egyes önkormányzatokkal, hogy engedjenek át erre a célra további kollégiumokat vagy más alkalmas intézményeket.

 

A belügyminiszter arról is beszámolt, hogy a rendőrség több esetben is kapott bejelentést arról, hogy egyesek nem tartják be a bolt- ill. üzembezárásokat, ezen felül kétszer hoax-ok, három esetben pedig fertőző betegség terjesztése miatt kellett nyomozást indítaniuk a rendőröknek.

 hirdetes_300x300  

 

Richard Sulík a műsorban elmondta, hogy előfordulhat, hogy hoteleket is lefoglalnak majd.

 

„Képesnek kell lennünk kezelni a helyzetet. Ha ez sikerül, akkor elkezdhetünk a gazdasági következményekkel foglalkozni. Csak ez a március nagyon sokat tett egész éves viszonylatban. Nem minden GDP-csökkenésnek kell nagy válságot jelentenie”

 

fogalmazott Sulík, majd hozzátette, hogy amilyen gyorsan jött a válság, olyan gyorsan vissza is térhet a helyzet a rendes kerékvágásba.

 

„Az embereknek most nincs kedvük autókat venni, de mikor a válságnak vége lesz, felfut a kereslet. Nem tartok a hosszútávú recessziótól, ez inkább egy rövidtávú sokk”

 

Koronavírus: Íme a szlovák kormány első gazdasági intézkedései

 

Milan Krajniak a műsorban elmondta, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy a válság egész ideje alatt elnapolják a jelzáloghitelek és lízingek határidejét. Elmondása szerint a kormány erről még tárgyalni fog a bankokkal.

 

„Hogy az emberek biztosak lehessenek abban, hogy mikor letesszük a szájmaszkokat, megfelelően felkészültek lesznek, hogy működhessenek”

 

Krajniak azt is elmondta, hogy azok az intézkedések, amelyeket meghoztak, a lakosság 95 százalékának segítenek, de sok esetben további egyéni eseteket is megoldanak majd. Példaként a gyerekeket említette, akiket most küldtek el a gyerekotthonokból, de még nincs lehetőségük támogatást kérni.

 

A munkaügyi miniszter szerint a nyugat-európai országok irigylik Szlovákiát, amiért a lakosok felelősségteljesek. Mint mondta, a szlovákiaiak 95 százaléka respektálja a kormány által hozott intézkedéseket és szájmaszkot is viselnek.

 

„Épp ezért engedélyezhettük a kisebb boltok egy részének megnyitását”

 

fogalmazott Krajniak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.