Nyitókép: sashe.sk

 

A koronavírus következményeit az egyéni vállalkozók és kisiparosok 93 százaléka megérezte. Közülük 36 százalék felfüggesztette a tevékenységét, 57 százalékuk komoly gondokról számolt be, mivel csökkent a kereslet termékei és szolgáltatásai iránt – derült ki mindez a Wilio.sk felméréséből, mely a Szlovák Kisiparosok Szövetségével való együttműködésben született.

 

Visszamondják a megrendeléseket

 

Az eredmények azt mutatják, hogy a megkérdezettek 54 százaléka azért veszti el munkáját, mert az ügyfelek visszamondják a megrendeléseket, tekintettel a szigorított mozgásokra. Minden negyedik felmérésben részt vett személy az aktuális intézkedések miatt volt kénytelen felfüggeszteni tevékenységét, 11,5 százalékuk pedig önszántából döntött ugyanígy. Csak 9,2 százalékuk tudott arról beszámolni, hogy a járvány hatásai kevésbé érintik őt negatívan.

 hirdetes_810x300  

 

A vállalkozásmentő intézkedések közül a kisiparosok főleg a működési költségeik támogatását hozták fel fő szükséges lépésként. Ezek ugyanis adottak, függetlenül attól, hogy van-e vagy nincs bevételük. Minden második kisvállalkozó erre tartana igényt.

 

Kép: wilio.sk

 

57,7 százalékuk ezen kívül a szociális és egészségügyi járulékaik halasztását kéri, 45,5 százalékuk pedig ugyanezt a hitelek esetében is.

 

Bezárták a boltokat

 

A felmérésből kiderült, hogy a kisvállalkozók 65 százaléka becsukta vállalkozását, mégpedig anélkül, hogy erre központi utasítást kapott volna. Ennek oka, hogy a koronavírus miatti védelmi intézkedések annyira lecsökkentették az emberek mozgását, hogy azok óvatosságból, félelemből nem keresik a szolgáltatásaikat, termékeiket.

 

A Wilio.sk felmérése március 24. – április 2-a között online felmérés alapján 924 egyéni és kisvállalkozó megkérdezésével készült.

 

webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!