Nyitókép: reprofoto/hntelevízia

 

Igor Matovič kormányfő állítja, hogy az SaS-től távolodik és hogy közelebb érzi magához a Sme rodinát. „Megerősíthetem, hogy mi állunk a legközelebb az OĽaNO mozgalmához. Ez érthető, mert a legnagyobb az átfedésünk a programon belül és a legközelebb állunk bármilyen szavazás keretében” – ismerte el Boris Kollár házelnök (Sme rodina) a HNtelevíziónak.

 

Kollár szerint Richard Sulík nem távolodott el tőle, személyes jó barátjának tekinti az SaS pártelnökét, ugyanakkor nem tartja helyesnek, hogy a kormányfő és a gazdasági miniszter a közösségi hálón üzengetnek egymásnak.

 

„Ez az ő párbeszédük stílusa, én respektálom, de látom őket este a koalíciós tanácson, ahol gond nélkül kommunikálnak egymással”

 

 hirdetes_810x300  

nyilatkozta Kollár két pártelnök-kollégájáról.

 

Politológus: Konfliktus Matovičcsal? Sulík még mindig kormányfő szeretne lenni

 

Az SaS-szel és a Za ľudíval Kolláréknak is megvolt a maguk nézeteltérése, mikor a koalíciós partnerek nem támogatták a Sme rodina jelöltjét, Alena Svetlovskát a Bírói Tanácsba.

 

„Én senkit sem támadtam, én csak megállapítást tettem egy hazug cikk alatt, amelyben azt állították, hogy én megszegtem valamilyen egyezségeket. Szóval csak írtam egy hozzászólást, hogy Boris Kollár mindig betartja a megállapodásokat”

 

Az esettel kapcsolatban Kollár megjegyezte, hogy eredetileg úgy szólt az egyezség a koalíción belül, hogy mindenki támogatja Svetlovskát, cserébe a Sme rodina nem veteti ki a Programnyilatkozatból azt a mondatot, mely szerint a Tanácsba nem lesznek jelölve bírók. Kollár állítása szerint tehát épp az SaS és a Za ľudí volt az, aki megszegte a megállapodást.

 

„Emlékezni fogok rá” – tette hozzá.

 

„Pelle-pornó”

 

Ahogy arról a Körképen is beszámoltunk, a Kočner-féle Threema-üzenetek szerint készültek kompromittáló felvételek Peter Pellegrini (Smer) korábbi kormányfőről, a fotók forrása pedig állítólag Peter Pčolinský, a Sme rodina egyik parlamenti képviselője, valamint testvére, Vladimír Pčolinský, aki időközben a SIS vezetője lett.

 

Threema: Kočner Pellegrinit kompromittáló fotók után kutatott

 

Kollár ezt a feltevést badarságnak jellemezte.

 

„A Pčolinský-testvérek ezt már megcáfolták, és ez szintén megcáfolható. Ha lett volna ilyen kompromittáló felvételük, akkor Pellegrini miniszterelnök intim közelségébe kellett volna hogy kerüljenek.”

 

érvelt a házelnök, ugyanakkor elismerte, hogy hallott arról, hogy léteznek ilyen fotók.

 

„De azt hallottam, hogy a smereseknek vannak [ilyen fotóik]. Nem hallottam, hogy a Pčolinský-testvéreknek lennének. Ha a Pčolinský-testvéreknek lettek volna, akkor garantálom önöknek, hogy személyesen láttam volna őket. De nem láttam őket [a képeket]”

 

zárta le a témát Kollár azzal, hogy nem lát arra indokot, hogy a Sme rodina akarhatta volna kompromittálni Pellegrinit.

 

Boris Kollár azt is hozzátette, hogy ha a kezébe kerültek volna olyan fotók, mint amikről szó van, akkor széttépte volna őket. Állítása szerint a témában megjelent cikk miatt nem kereste a Pčolinský-testvéreket.

 

A hatáskörök miatt feszült a viszony a Sme rodina és a Za ľudí között

 

Főügyészválasztás – nem gond törvényt módosítani

 

A főügyészválasztással kapcsolatban Kollár elmondta, hogy ez egy fontos kérdés lesz, és a koalíciónak foglalkoznia kell majd a témával, azonban egyelőre nem tárgyaltak róla hivatalosan, csupán nem formális beszélgetések során merült fel néhány név.

 

„El tudom képzelni Daniel Lipšicet, és Šantát, és Žilinkát is, ahogy bármilyen tisztességes ügyészt.”

 

Kollár kiemelte, hogy nem látja akadályát annak sem, ha törvényt kellene módosítaniuk annak érdekében, hogy tapasztalat nélküli ügyészt is kinevezhessenek a posztra.

 

Főügyészválasztás: Lipšic jelölését Matovič kizárta, de Kolíková még nem

 

A nyugdíjasok megkapják a 13. nyugdíjt

 

A beszélgetés során szó esett a Smer-kormányzat alatt elfogadott 13. nyugdíjról is, melyet idén kellene először kifizetni a nyugdíjasoknak, és melyről felmerült, hogy a koronaválság miatt eltörlik, vagy legalábbis ideiglenesen felfüggesztik.

 

A házelnök szerint azonban a pandémia gazdaságra mért negatív hatásaitól függetlenül a nyugdíjasok megkapják a 13. nyugdíjat. Kollár úgy gondolja, a pénzügyminiszter feladata, hogy megtalálja rá a forrásokat. Ugyancsak aktuális szerinte a Sme rodina egyik fő kampánytézise, a tömeges bérlakásépítés, melyről úgy véli, jelenleg segítheti is majd a gazdaság újraindítását.

 

hnonline.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.