Nyitókép forrása: facebook.com/MKP

 

Sorsdöntő jelentősége van annak, hogy mindenki teljes természetességgel megvallja magyar nemzetiségét, anyanyelvét és vallási hovatartozását – áll a szlovákiai magyar érdekeltségű pártok és felvidéki magyar szervezetek pénteki fórumán elfogadott közös nyilatkozatban. A fórum központi témája a közelgő népszámlálás és a magyar népszámlálási kampány előkészítése volt.

 

„A kisebbségben élő nemzeti közösségek számára a tízévente ismétlődő népszámlálás kiemelt jelentőséggel bír. A népszámlálás eredménye nagy súllyal esik majd latba saját kultúránk, nyelvünk, nemzeti önazonosságunk és ezáltal közösségünk hosszú távú megmaradását illetően.”

 

fogalmaznak a résztvevők a nyilatkozatban. A találkozóra a Magyar Közösség Pártja székházában került sor, az MKP ezzel kapcsolatos közlése úgy fogalmaz: a fórumon a magyar elektorátust felölelő pártok küldöttjein túl részt vettek az országos hálózattal rendelkező civil szervezetek, országos hatáskörű ernyőszervezetek és a történelmi egyházak magyar képviselői.

 

  hirdetes_300x300   

„Közös érdekünk, hogy az állam hivatalos statisztikáiban minél nagyobb számban és arányban jelenjünk meg. A magyar nemzetiséget és anyanyelvet megvallók számának a magyar nyelv használatának jogi lehetőségein, a magyar kultúra megélésén és ápolásán túl komoly lélektani szerepe is van.

 

Sorsdöntő jelentősége van tehát annak, hogy mindenki teljes természetességgel megvallja magyar nemzetiségét, anyanyelvét és vallási hovatartozását.”

 

hangsúlyozza a nyilatkozat, majd kiemeli, hogy

 

a fentiekre való tekintettel az azt aláíró felvidéki szervezetek, egyházak képviselői „közös felelősségükre alapozva a mai  napon (május 29.) megkezdik az egyeztetéseket egy, a népszámlálással kapcsolatos tájékoztató kampány megszervezéséről.

 

 

„A szervezetek jelen lévő képviselői aláírásunkkal elkötelezzük magunkat arra, hogy a lehetőségeink felső határáig munkát és anyagiakat fektetünk a közös tájékoztatási kampányba, illetve igyekezünk további társadalmi szereplőket és egyéneket mozgósítani, bevonni e közösségi ügy érdekében.”

 

zárul a nyilatkozat.

 

A küszöbön álló népszámlálás két részből áll. A lakások és házak összeírására már idén sor kerül, a nemzetiségre vonatkozó kérdést tartalmazó lakossági cenzus jövő februárban kezdődik.

 

Kik voltak ott az egyes pártok képviseletében?

 

Az MKP által közzétett jelenléti ív szerint a Most-Híd nevében Ravasz Ábel és Bukovszky László tárgyalt. A Magyar Fórumtól Simon Zsolt és Bindics László volt jelen, az MKDSZ-től Sárközy János és Iván Ida. Az MKP-t Őry Péter ügyvivő elnök, Viola MIklós és Csáky Pál képviselte. Az Összefogást Bauer Ildikó.

 

A nyilatkozathoz a pártokon kívül a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház, a Katolikus Egyház, az Evangélikus Egyház is csatlakozott (az egyházok állami finanszírozásának mértékét a vonatkozó törvény a népszámlálási adatokból határozza meg), valamint a Csemadok, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Szövetség a Közös Célokért, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülői Szövetség, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség és a Via Nova is.

 

körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.