Nyitókép: vajma.info

 

A vajdasági tartományi parlamenti választáson is az országoshoz hasonlóan a Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg a szavazatok több mint felét.

 

A Szerb Haladó Párt által közölt adatok szerint az SNS a voksok 59,34 százalékát szerezhette meg a Vajdaságban, a második helyen a Vajdasági Magyar Szövetség végzett a szavazatok 13,4 százalékával, a harmadik helyet a Szerbiai Szocialista Párt tudhatnak magáénak a voksok 8,16 százalékának a megszerzését követően. A vajdasági tartományi parlamentbe a várakozások szerint bejuthat még a Vajdasági Front (4,68 százalék), valamint a Szerb Királyság Megújhodási Mozgalma (3,18 százalék).

 

A képen a következők lehetnek: 3 ember, ülő emberek, , szöveg, amely így szól: „KÖZÖSSÉG. FEJLŐDÉS. JÖVŐ. VMSZ”
Forrás: VMSZ, Fb

 

 hirdetes_810x300  

A 120 fős tartományi képviselőházat és a tartományi kormányt az elmúlt négy évben a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség koalíciója vezette, és a várakozások szerint ez a következő négy évben is így lesz.

 

Pásztor István: történelmi eredményt ért el a VMSZ

 

Történelmi eredményt ért el a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a vasárnapi szerbiai választásokon: a parlamenti, a vajdasági tartományi és az önkormányzati választáson is a korábbinál nagyobb támogatottságot szerzett – hangsúlyozta Pásztor István, a VMSZ elnöke vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján Szabadkán.

 

A politikus úgy vélekedett, hogy a VMSZ a vasárnapi választás egyik győztese, hiszen a rendelkezésre álló adatok szerint annyi képviselője lesz a pártnak a köztársasági parlamentben, amennyi az utóbbi 27 évben nem volt.

 

„Utoljára ennyi képviselője a vajdasági magyar közösségnek akkor volt, amikor csak egyetlen magyar pártja volt a közösségnek, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a rendszerváltozáskor, a kilencvenes évek elején, akkor, amikor a számítások szerint százezerrel több magyar ember élt a Vajdaságban, mint most”

 

– húzta alá a pártelnök.

 

Az előzetes eredmények szerint a legnagyobb délvidéki magyar pártnak az eddigi négy helyett kilenc képviselője lesz a belgrádi törvényhozásban. Pásztor István szerint elképzelhető, hogy a végleges eredmények tükrében ennél kevesebb mandátuma lesz végül a VMSZ-nek, de nagyon már nem változhatnak az eredmények.

 

A vajdasági tartományi parlamentben a legnagyobb délvidéki magyar pártnak eddig hat képviselője volt, az előzetes eredmények alapján a következő négy évben tizenöt politikus képviselheti a pártot az újvidéki székhelyű képviselőházban, és így a VMSZ lesz a második politikai erő a Szerb Haladó Párt után.

 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, ülés
Pásztor István. Kép: VMSZ Fb-oldala

 

Az önkormányzati eredményekről szólva Pásztor István kiemelte, hogy azok még nagyon hiányosak, ám az előzetes adatok biztatóak a magyarok számára fontos helyeken, Magyarkanizsán, Zentán, Kishegyesen, Topolyán és Szabadkán is.

 

„A számok azt bizonyítják, hogy a VMSZ önkormányzati szinten emberemlékezet óta nem kapott ennyi szavazatot”

 

– fogalmazott a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke.

 

A VMSZ becslései szerint a pártra 70 ezer szavazatot adtak le vasárnap. A Vajdaságban a 2011-es népszámlálási adatok szerint mintegy 250 ezer magyar él.

 

„Ez az eredmény történelmi, mert bebizonyítottuk, hogy nem igaz az állítás, miszerint nem lehet visszafordítani a történelem kerekét. Némi túlzással azt lehet mondani, hogy a VMSZ megfordította az idő kerekét, és egy folyamatos lefelé menetből fordítani tudott”

 

– hangoztatta Pásztor István.

 

MTI/Vajma.info

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.