Nyitókép forrása: forbes.com

 

Pisztoly az éjjeliszekrényen, több kötegnyi ötszázeurós bankjegy a fiókban, és egy alvó, mit sem sejtő bolgár kormányfő az ágyban. Ezeket a fotókat a múlt hét közepén egy névtelen feladó küldte el a bolgár sajtóorgánumoknak. Bulgáriában jövő tavasszal tartanak parlamenti választásokat, de egy másik esemény miatt már most minősíthetetlen eszközöket is bevetnek a kampány során.

 

Bojko Boriszov, aki egykor rendőrként az alvilág elleni harccal alapozta meg hírnevét és politikai karrierjét, még bolgár mércével is rendkívül mocskos kampány áldozata lett. Függetlenül attól, hogy a közzétett fotók nem festenek éppen jó képet a regnáló jobboldali kormányfőről, a tény, hogy valaki fotókat tudott készíteni a rezidenciája hálószobájában, komoly biztonsági kérdéseket vet fel.

 

A lejárató kampány pedig nem most kezdődött. Egy héttel a fotók megjelenése előtt egy olyan hangfelvétel került a sajtó kezébe, amelyen Boriszovéhoz hasonló hangon valaki epés megjegyzéseket tesz több uniós tagállam országvezetőjére.

 hirdetes_300x300  

 

 

Maffiamódszerek

 

Boriszov a hangfelvétel miatt nem nagyon akadt ki, annak tartalma nem jelent számára nagy veszélyt. Mindenesetre beszédes, hogy először elismerte, hogy az ő hangja hallható a felvételen, aztán hamisítványnak nevezte azt, végül megvágottnak minősítette.

 

Boriszovnál azonban a fotók verték ki igazán a biztosítékot. Nem is csoda: ha valaki ilyen fotókat tud készíteni, az a fényképezőgép kattintásánál többre is képes lehetett volna akkor a szobában.

 

Múlt szerdai sajtótájékoztatóján Boriszov kijelentette, hogy a képek valószínűleg egy évvel ezelőtt készültek és maffiamódszereket sejtetnek. Mint mondta, más már nem is hiányzott mellőle az ágyból csak egy kiskorú fiú, és az ellenzék megkapja, amit akar.

 

Oligarchák a háttérben

 

Boriszov természetesen legnagyobb politikai riválisát, Ruman Radev elnököt vádolja a képek kiszivárogtatásával és készítésével, amire – véli a bolgár kormányfő – Radev egy kínaiaktól kapott drónt használt.

 

Az egykori légierőparancsnok és vadászpilóta Radev természetesen tagadja a vádakat, de azt elismerte, hogy rendelkezik a Borisz által emlegetett drónnal. Hivatalosan sajnálatát fejezte ki a fényképekkel kapcsolatos biztonsági fiaskó miatt, ami szerinte is maffiamódszereket sejtet.

 

Boriszov szerint politikai ellenfelei el akarják távolítani őt a hatalomból, amiért országát be akarja vinni az eurozónába. Bulgária júliusban fog csatlakozni az euró előszobájának nevezett ERM II. rendszerhez.

 

Mindezzel párhuzamosan az ellenzéki baloldali-liberális erők immáron a negyedik bizalmatlansági indítványt készítik elő a negyedik ciklusát töltő bolgár kormányfő ellen.

 

 

Az eseményekben az is nagy szerepet kaphatott, hogy Ivan Gesev, a tavaly megválasztott főügyész kompromisszum nélküli háborút indított a baloldal mögött álló oligarchák ellen. Ezek a hatalmi körök, hasonlóan a szlovákiai mečiari időkhöz, a kilencvenes vad privatizációs időszakában jöttek létre és szilárdították meg befolyásukat.

 

A kormány azzal húzta ki a gyufát, hogy idén a főügyész elfogatóparancsot adott ki Vaszil Bozskov ellen megvesztegetés és bűnszervezet vezetése vádja miatt. Bozskov Dubajba menekült a rendőrség elől, de azóta is rendszeresen küldi haza a kormány kompromittálására alkalmas anyagokat, és a kormány leváltására létrehozott „Bolgár nyár” mozgalmat ötvenmillió euróval támogatta meg.

 

Boriszov több frontos háborút kénytelen vívni, és helyzetét rontja, hogy pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért korábbi második embere, Cvetan Cvetanov saját párt alapításába fogna, ami akár négy-öt százaléknyi szavazót is elvihet Boriszovéktól.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.