Recesszióban vagyunk, de a vártnál kisebbet bukott a szlovákiai gazdaság a második negyedben - Körkép.sk
Gedeon, Johanna
  • HUF: 386.07
  • USD: 1.08
  • 1 °C
  • 11 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

Recesszióban vagyunk, de a vártnál kisebbet bukott a szlovákiai gazdaság a második negyedben

Húsz százalékos mínusz helyett eurozónás átlagnál mérsékeltebb visszaesés.

Nyitókép forrása: sme.sk

 

A gazdasági júniusi teljesítményének köszönhetően az idei második negyedév a vártnál kevésbé meredek, de így is igen fájdalmas gazdasági visszaesést hozott magával. A Szlovákiai Statisztikai Hivatal arra számított, hogy közel 20 százalékos lesz a recesszió mértéke, ehelyett 12,1 százalékos mínuszt mutatnak az adatok.

 

Ennek fő oka, hogy a vártnál kevésbé esett vissza az ipari termelés volumene, amely végül 8,5 százalékos zuhanást szenvedett el a tavalyi második negyedévhez képest, de az export lemaradása például csak 1,2 százalékos.

 

Szlovákia ezzel az eredménnyel hivatalosan is recesszióban van – definíció szerint, ha két egymást követő negyedévben mínuszban van a gazdasági növekedés, az recessziónak minősül.

SJE Nyílt nap

 

Lehetne sokkal rosszabb is, a korábbi előrejelzések 19,5 százalékos zuhanásról szóltak, amely majdnem olyan drámai eredmény lehetett volna, mint az Egyesült Királyság 20,4 százalékos mélyrepülése.

 

Míg az első negyedév gazdasági mutatói tekintetében Szlovákia a negyedik legrosszabb helyzetben volt, a második negyeden vélhetően jobb pozíciót kap majd, mint az eurozónás átlag. Sőt, pár tizedszázalékkal Magyarországot is megelőzheti.

 

Stabilitásról azonban korántsem beszélhetünk. A gazdaság viszonylag kevésbé súlyos visszaesését az autógyáraknak és beszállítóiknak köszönhetjük, a szlovákiai gazdaság tehát még mindig veszélyesen ki van szolgáltatva egyetlen ágazat teljesítőképességének.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket