Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Iráni tisztviselők szerint a feketedeobozok hanganyagai arról tanúskodnak, hogy a januárban, Teherán közelében az iráni légvédelem által tévedésből lelőtt ukrán utasszállítói pilótái az első rakétát még túlélték.

 

Január 8-án a Boeing 737-800-astípusú utasszállító röviddel teheráni felszállását követően lezuhant. Néhány nappal később Irán kénytelen volt beismerni, hogy saját légvédelme tévedésből lőtte le a gépet, amelyen 176 ember tartózkodott. Nem is egy, hanem két rakétát lőttek ki a Boeingre. Az esetet senki sem élte túl.

 

Az iráni légvédelem azokban a napokban teljes harckészültségben volt, mivel az Egyesült Államok nem sokkal előtte követett el dróntámadást Irán harmadik legfontosabb vezetője ellen.

 hirdetes_300x300  

 

Irán nem Ukrajnának, hanem Franciaországnak adta ki a gép feketedobozait, de csak hat hónappal a gép lezuhanása után. Azok tartalmát a nyilvánosság előtt most először értékelték.

 

Eszerint az első rakéta felrobbanását követően 19 másodpercig a pilóták követték a gép körüli eseményeket és az utolsó pillanatig megpróbálták irányításuk alá vonni. A másodtiszt jelezte, hogy a gép elektronikus rendszerei megsérültek, és hogy aktiválódott a tartalékrendszer, de mindkét motor működött.

 

Hogy mi történt a 19. másodperc után, azt nem lehet tudni. Az iráni álláspont szerint a második rakéta megrongálta a feketedobozokat, amelyek így nem rögzítették tovább a pilótafülkében és utastérben elhangzó mondatokat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!