Nyitókép: hntelevízia/reprofoto

 

Ján Rudolf, az Állami Tartalékalap jelenlegi vezetője első száz napnyi hivatali idejét értékelte keddi sajtótájékoztatóján. A Tartalékalap új vezetésének első körben rendet kellett tennie az előnytelen szerződések között, melyeket még Kajetán Kičura kötött. Az így megspórolt források mintegy 20 millió eurót tesznek ki, ismertette Rudolf.

 

Rudolf kiemelte, hogy egy olyan személy után vette át a hivatalt, aki miatt rossz hírnevet szerzett az Állami Tartalékalap. Elmondta, hogy elődje után előnytelen vásárlások maradtak hátra, kénytelen voltak átnézni a szerződéseket.

 

Ugyancsak problémát okozott, hogy kihasználatlan és elöregedett árut halmoztak fel a mobilizációs tartalékokban, valamint bebizonyosodott a közpénzekkel való rossz gazdálkodás is.

 

 hirdetes_300x300  

„Ezek a szerződések mind bűnvádi eljárás tárgyát fogják képezni”

 

mondta Rudolf, aki példaként megemlítette, hogy Praga V3S teherautókba való pótalkatrészek (motorok) is vannak raktáron. Az Állami Tartalékalap a tervek szerint aktualizálja listáját a felesleges készletekről, majd felajánlja azokat a katonaságnak, az önkormányzatoknak és más érdeklődőknek.

 

Az önkéntes túzoltók jól járhatnak a felhalmozott Praga V3S motorokkal, kép forrása: dhztt.sk

 

A Tartalékalap vezetője legnagyobb eddigi sikerei közé sorolta annak a transzparens és nyitott tendernek a kiírását, melynek során személyes védőfelszereléseket vásároltak 38 millió euró értékben. A pályázati kiírásra körülbelül 100 beszállító jelentkezett. A Tartalékalap emellett kérvényt nyújtott be az EU-hoz vissza nem térítendő támogatásra is az ilyen beszerzések fedezésére.

 

Rudolf szerint az Állami Tartalékalapban megállt az idő, megújuláson kell átmennie. Több olyan megbízási szerződést is találtak, amelyeket jócskán túláraztak, feleslegesen fizettek ki szükségtelen karbantartásokra tízezreket.

 

A Tartalékalap igazgatója most csökkentené az alkalmazottak számát, kielemezné az ÁT tulajdonában lévő ingatlanokat és ingóságokat, a feleslegesnek ítélt dolgokat pedig eladná.

 

Ján Rudolfot három hónapja nevezte ki a kormány, miután Kajetán Kičurát visszahívták, majd őrizetbe vették.

 

hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!