Nyitókép forrása: sme.sk

 

A Börtön és Igazságügyi Rendvédelem Országos Parancsnoksága törvényt sértett a Vel Security magánbiztonsági céggel kötött szerződéssel – áll a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) friss határozatában, hamarosan döntés születhet a pénzbírság nagyságáról is.

 

Az ÚVO átláthatatlannak, tehát a közbeszerzés szabályainak nem megfelelőnek ítélte a Vel Security által elnyert, 8,5 millió eurós szerződést, amelyre korábban Veronika Remišová (Za ľudí) hívta fel a figyelmet. A Vel Security ugyanis a nyitrai oligarcha, Miroslav Bödör saját biztonsági vállalatához, a Bonulhoz kötődik.

 

Az ÚVO szerint ugyanis nem szabályosan követeltek a tenderben olyan feltételeket a pályázóktól, mint például a Smer kormányai által bevezetett C4-jogosítvány (ez az a jogosítvány, amellyel szinte kizárólag a korábbi kormányzatokhoz közel álló vállalatok rendelkezhettek, és amely feltűnően gyakran jelent meg feltételként a különböző közbeszerzéseknél). Más szavakkal, törvénynek nem megfelelő módon zártak ki cégeket a pályázók köréből.

 hirdetes_810x300  

 

Az Igazságügyi Rendvédelem a tender kiírásakor az elvárt jogosítványok esetében például nem konkretizálta, milyen technikai feltételeket is követel meg a pályázóktól, de a pályázat többi részében is teljesíthetetlen feltételeket támasztottak, vagy értelmezhetetlenül fogalmazták meg az elvárásokat.

 

Remišová szerint több ilyen és ehhez hasonló közbeszerzésre került sor, amelyek során a Bonul vagy hozzá közel álló cégek kapták meg a milliós megbízásokat.

 

Körkép.sk, Teraz.sk,

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!