Nyitókép forrása: economist.com

 

Egyre nagyobb a feszültség Görögország és Törökország között a tengeri határok körüli vita amiatt, amit az Ankara és Nicosia közti hatalmas földgázlelőhely kérdése csak tovább növelt. A héten aztán Kiriakosz Micotakisz görög kormányfő bejelentette, hogy Görögország kitolná Görögország felségvizeinek határát a Jón-tengeren. Több sem kellett a törököknek.

 

A görög tervek egyelőre csak a nyugati, tehát Olaszország irányába módosítanák a tengeri határokat, de Micotakisz kijelentésében megjegyezte, hogy a jövőben Athén „egyéb tengeri területein” is kitolná határait.

 

Faut Oktay török alelnök az Anadolu hírügynökség közlése szerint élesen bírálta a görög terveket, és fegyveres konfliktus veszélyére figyelmeztetett.

 hirdetes_300x300  

 

„Mi lehet ok a háborúra, ha nem ez?” – tette fel a költői kérdést a török alelnök, jelezve, hogy Törökország nem fogja elfogadni.

 

A görög fél a nyílt fenyegetésre azzal reagált, hogy a török fél kijelentései „nincsenek összhangban a nemzetközi politikai kultúrával”, hiszen Görögország „csak jogait szeretné érvényesíteni”.

 

Geopolitikai háttér

 

Törökország és Görögország között évtizedes ellentétek feszülnek, többek között Ciprus és a környező Földközi-tengeri területek okán. Törökország ugyanakkor középhatalmi babérokra tör. Ennek egyik része energiafüggőségének csökkentése és riválisaival szembeni alkupozíció növelése.

 

A gázlelőhelyek fontosságát Ankara szempontjából nem lehet túlbecsülni, dollármilliárdokat tud megtakarítani importfüggősége csökkentésével. De más területen is önállóságra törekszik: 2015 óta 48 százalékkal csökken a fegyverimportja, pedig az elmúlt öt évben több olyan katonai vállalkozása is volt, amely épp az ellenkezőjét feltételezné: offenzíva Szíriában, hogy pufferzónát hozzon létre, a Kaukázusban a növekvő orosz befolyást próbálja ellensúlyozni, Szomáliában és Katarban közös katonai bázisokat és kikézőközpontokat tart fenn, a Fekete-tengeren pedig ő is próbálja kitolni tengeri határait, vagy legalábbis bebiztosítani megkerülhetetlenségét.

 

Elemzők szerint bár Törökország tengeri hadereje jóval meghaladja a rivális Görögországét, konfliktus esetén Ankara nem csak Athénnal találná magát szembe, de Franciaországgal, Olaszország és Egyiptommal is, akik szintén veszélyben éreznék saját Földközi-tengeri érdekeiket.

 

Összemérik…

 

A gázlelőhelyek környéki erőfitogtatás inkább csak alkupozíció növelést jelent főleg Ciprus és az Égei-tenger szigetei tekintetében. Az azonban, hogy vitatott felségvizeken hadihajók kísérik a török geológiai kutatóhajókat már a katonai provokáció határás súrolja.

 

Az EU emiatt gazdasági szankciókat fontolgat, amelyekről a szeptember 24-25-én esedékes uniós csúcson fognak tárgyalni a tagállamok vezetői. A legtöbbeknek azonban nem nagyon akaródzik belefolyni a játékba. Jellemző, hogy az EU soros elnökségét ellátó Németország kesztyűs kézzel bánik Törökországgal a nyilatkozatok szintjén, mert Ankara nem rest a területén tartott 3 millió szír migránssal sarokba szorítani Európát.

 

Franciaország más sokkal határozottabban foglal állást az ügyben, és hadihajókkal támogatta meg Görögországot keleti partvidéke védelmében, közös hadgyakorlat keretében. Közben a törökök is bejelentették, hogy szeptember 11-ig lőgyakorlatot tartanak a Dél-Törökország Anamur városánál.

 

És közben fő a feje az uniós és NATO-tisztviselőknek amiatt, hogy két, elviekben szövetséges ország sodródik egyre közelebb egy fegyveres konfliktushoz. A NATO lényege ugyanis éppen az, hogy ha az egyik tagállamot megtámadják, a többi a segítségére siet. De ha két NATO-tagállam áll szemben egymással, felmerül a kérdés, kinek az oldalán kéne beavatkozni, kit kezelnének agresszorként és kit áldozatként…?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.