Nyitókép forrása: Maszol.ro/ Gábos Albin

 

Történelmi magyar siker született a romániai önkormányzati választásokon, Marosvásárhelynek húsz év után ismét magyar polgármestere van, és bár még nincsenek végleges adatok, Szatmárnémeti, Csíkszereda is magyar kézen marad. Az éjfél utáni nem hivatalos információk szerint Székelyudvarhelyen is magyar a polgármester (bár nem magyar párt színében indult).

 

FRISSÍTVE: 9:06

 

A legnagyobb figyelem egyértelműen Marosvásárhelyet övezte, ahol két évtized után kínálkozott lehetőség magyar polgármestert megválasztani, ami Soós Zoltán független jelölt személyében sikerült is. Soós egymaga annyi szavazatot gyűjtött be, mint három legnagyobb román riválisa együtt. Győzelmi beszédét románul kezdte ugyan, de mögötte áll az RMDSZ is, a 60 százalékot meghaladó győzelme túlmutat a helyi etnikai kérdéseken.

 

 hirdetes_810x300  

„Visszanyertük a városunkat. Nem mi, a magyarok, hanem mi mindannyian, a marosvásárhelyiek. A korrupció és a keresztapák felett arattunk győzelmet. Ez egy történelmi győzelem, és köszönöm, hogy támogattak engem.”

 

fogalmazott Soós győzelmi beszédében a Maszol.ro szerint.

 

Vannak meglepetést nem okozó eredmények is. Sepsiszentgyörgyön újra Antal Árpád és csapata diadalmaskodott, Tamás Sándor negyedik mandátumát kezdheti Kovászna élén.

 

Székelyudvarhelyen az RMDSZ a leglátványosabb fiaskót szenvedte el. Ott Derzsi László RMDSZ-es és Mike Lenvente József MPP-s jelölteket utasította maga mögé a Most-Híd koncepcióját idéző román-magyar vegyespárt, a POL (Szabad Emberek Pártja) jelöltje, Gálfi Árpád. A helyzet azért különösen érdekes, mert Székelyudvarhely több mint 95 százalékban magyar lakta város…

 

Kelemen Hunor: jó eredmények születtek, lehet készülni a parlamenti választásokra

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint jó eredmények születtek a vasárnapi romániai helyhatósági választásokon, és ezekkel már bátran lehet készülni a parlamenti választásokra. Kelemen Hunor hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, négy megyei önkormányzat vezetését nyerték el, és bár a polgármesterek esetében még nincsenek végleges adatok, az már most látszik, hogy az RMDSZ jobban szerepelt, mint az előző ciklusban. Kiemelte, hogy Marosvásárhelynek megint magyar vezetője lesz, miként Gyergyószentmiklósnak és Szászrégennek is, Szatmárnémetit pedig sikerült „megőrizni”.

A részvételről azt közölte, hogy ez általában az országos trendeket követte, kivéve Maros megyét, ahol magasabb volt és Szatmár megyét, ahol alacsonyabb. Emlékeztetett, december 6-án lesznek Romániában a parlamenti választások. Úgy fogalmazott, hogy az erős önkormányzati jelenléthez, hozzá kell tenni az erős parlamenti frakciót is, mert „így lesz teljes a kép”. Az már most látszik, hogy a román belpolitikában lesz egy erős átrendeződés, és a Nemzeti Liberális Párt, valamint a Mentsük Meg Romániát Szövetség veszi át a hatalmat. Ez azt is jelenti, hogy a Szociáldemokrata Párt „még talpon marad”, de visszaesik – fűzte hozzá Kelemen Hunor. (mti)

 

Az egyharmadrészt magyar Szászrégenben is magyar a polgármester Márk Endre Dezső személyében. Szatmárnémetiben Kereskényi Gábor, Nagykárolyban (immáron ötödszörre) Kovács Jenő állhat a városvezetés élére.

 

Csíkszentgyörgyön a független Réti Zsófia győzött György József (RMDSZ) eddig regnáló polgármester ellenében. Csíkszeredában Korodi Attila (RMDSZ) jelentette be vasárnapról hétfőre virradó éjjel nem hivatalos győzelmét.

 

Érdemes lesz figyelni a végleges választási eredményeket a tanulságok levonása kapcsán. A pozitív meglepetést okozó magyar jelölteket illetően sokan a politikailag passzív fiatalokat is megszólítani tudó kampány szerepét hangsúlyozzák. Marosvásárhelyen az eddigi vezetés pusztán magyarellenes szólamokkal nem tudta elfedni az elkövetett mulasztásokat, a lakosok többsége pedig változást akart.

 

Négy megyét vezethet RMDSZ-es tanácselnök

Négy erdélyi megyét vezethet az elkövetkező ciklusban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott tanácselnök – derül ki az Agerpres hírügynökség párhuzamos szavazatszámláláson alapuló, illetve hivatalos részeredményeket közlő hétfő hajnali jelentéseiből. A székelyföldi Hargita megyében Borboly Csaba, Kovászna megyében Tamás Sándor szerzett újabb elnöki mandátumot a szavazatok elsöprő többségével.

Sikerült újráznia Szatmár megyében Pataki Csabának és Maros megyében Péter Ferencnek is. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) által végzett párhuzamos szavazatszámlálás részleges eredményei szerint Péter Ferenc behozhatatlan előnyre tett szert Maros megyében. Az RMDSZ jelöltje a szavazóközpontok 70 százalékának az adatai alapján közel kétszer annyi szavazatot kapott mint az utána következő liberális jelölt.

A Marosvásárhelyt 20 évig vezető, de ezúttal függetlenként a megyei önkormányzat vezetésére pályázó Dorin Floreának kevesebb mint ötöde annyi szavazatot sikerült összegyűjtenie, mint Péter Ferencnek. Szatmár megyében a szavazóközpontok 96 százalékának az adatait dolgozták fel. A hivatalos részeredmény szerint Pataki Csaba több mint 50 ezer szavazatot kapott, míg az utána következő liberális jelölt csak 35 ezret. Az RMDSZ Bihar megyében veszítette el a tanácselnöki tisztséget, melyet a következő négy évben a liberális Ilie Bolojan tölthet be. Bolojan több cikluson át Nagyvárad polgármestere volt, ám most a megyei vezetését pályázta meg, és a pártja által végzett párhuzamos szavazatszámlálás, valamint a hivatalos részeredmények szerint is nagy többséggel vezet. (mti)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.