Natália
  • HUF: 365.16
  • USD: 1.13
  • 0 °C
  • 3 °C
Uncategorized

B-terv! Magyar „egység” helyett Solymosék már az új vegyespártot építik

Ismét a hiteltelenségen bukhat el a felvidéki magyar politikai képviselet egyesítési kísérlete.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Ismét a hiteltelenségen bukhat el a felvidéki magyar politikai képviselet egyesítési kísérlete. A Most-Híd ugyanis ezúttal is kettős játékot játszik.

 

Balliberális értékrendjüknek megfelelően Solymos Lászlóék egy új vegyespárt kialakításába kezdtek, mégpedig Robert Fico kormányának korábbi többszörös miniszterével, Tomáš Druckerrel. Drucker ma már a Dobrá voľba párt elnöke.

 

Balliberális előretörés

 

A két politikai tömörülés értékrendbeli közelsége nem újkeletű. A parlamenti választások előtt, látva a közelgő bukást, az akkor még Bugár Béla vezette, és Ravasz Ábel kampányfőnök irányította vegyespárt megpróbált egyezségre jutni a közös indulásról Druckerrel. Ebből végül nem lett semmi. A Most-Híd végül 2,05 százalékos, a Dobrá voľba pedig 3,06 százalékos eredményt ért el. Druckeréknek így jár a több millió eurós állami támogatás, a Most-Hídnak viszont nem.

 

Solymoséknak ismét kettős játékot játszanak, félrevezetve a felvidéki magyarságot. Nehéz ugyanis másnak nevezni, amit művelnek. Látszólag az MKP-val és az Összefogással tárgyalnak az egyesülésről, mi több, memorandumokat írnak alá a közös indulásról, elvileg már a pártstruktúrák és pártprogramok összefésülésén dolgoznak. Valójában azonban csak és kizárólag önmagukat próbálják építeni. Mindenki más rovására. Kerül amibe kerül.

 

Buktassuk meg a kormányt!

 

A Most-Híd elnökének szavaiből az is kiderül, hogy a Matovič-kormány megbuktatása az érdek, melyhez az ellenzékkel, értsd Pellegrini és Drucker pártjával léptek szövetségre.

 

Új vegyespárt alakul? Solymos László (Most-Híd) és Tomáš Drucker (Dobrá voľba). Kép: T. Drucker Fb-oldala

 

Solymos elég egyértelműen fogalmaz, ami szöges ellentétben áll a tetteivel:

 

„Egyesítjük erőinket és készek vagyunk keresni (…) az átfedéseket, mivel reális érdekünk megteremteni a kormánnyal szembeni alternatívát.”

 

Értsd, a Matovič-kormány ellenzékeként határozzák meg önmagukat, miközben az MKP-val egyezkednek, melynek első alelnöke, Berényi József Igor Matovič kormányfő tanácsadója.

 

„Örülök, hogy elkezdődött a párbeszéd az együttműködésről”

 

– tette hozzá Solymos, aki azért az MKP-val és az Összefogással is együttműködne.

 

„Ha nem jön össze az új magyar párt, gondolni kell az ésszerű együttműködésre“

 

– árulta el céljaikat Tomáš Drucket.

 

Az MKP megint csak pisloghat

 

A kérdés már csak az, mit szól a Most-Híd újabb partizánakciójához az MKP és az Összefogás. Legutóbb, az Orbán-kormány kritikája után Solymos már kapott egy politikai taslit az MKP elnökétől, Forró Krisztiántól.

 

Lesz így egyáltalán értelme annak a bizonyos „magyar egységnek?“ És ha formálisan létre is hozzák, mennyire lesz hihető? El tudja majd fogadni a kettős beszédre és a látszatpolitizálásra épp a legutóbbi választásokon nemet mondott felvidéki magyar választó?

 

Király Zsolt

További ajánlott írások:

 

A Most-Híd a Dobrá voľbával tárgyalt a lehetséges együttműködésről

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 24 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Bendegúz Ábrahám
2020. okt. 02. 03:37

„Vulpes pilum mutatnon mores.” - „A róka megváltoztatja a szőrét, de nem a természetét.” {Suetonius} Vajon meddig várjuk még a csodát ezzel a Híddal?

Harna Istvan
2020. okt. 02. 10:46

A Most-Hiddal egyuttmukodni annyit jelent, mint egyutharnatmukoni a SATANNAL

Goofy
2020. okt. 02. 10:50

Várom azok hozzászólását akik még mindig a Mostban látják azt az eröt ami a magyar egységhez kell. Én ezt nem láttam és nem is fogom. Remélem ezek után az MKP meglépi amit kell és ami elengedhetetlen.

Fehér István
2020. okt. 03. 07:44

Újfent és sokadszor bizonyosodott be, hogy senkiházi árulókból soha nem volt és nem is lesz rendes - gerinces ember! Többször is elmondtam /leírtam már, hogy a "mostosokkal" szóba sem kell állni, nem még hogy egy asztalhoz ülni velük! Nekik a zsebünkben van a személyiségük lényege, nem a szívükben - fejükben, a gerincük meg ki sem fejlődött!

B, Gy.
2020. okt. 03. 14:24

A hidasok sajat magukkal folalkoznak nem a magyarsaggal nem szabad hinni nekik biztos ,hogy veluk hosszutavon nem lehet eggyutmukodni csak az egyseget rombolnak.Bugar nem tudja lenyelni a bekat hogy a magyarok koreben nem kivanatos szemely.

varga lajos
2020. okt. 05. 19:35

Sajnos ilyen selejtesek vagyunk, hogy még a magunk körében sem vagyunk képesek tisztességes közösségépítő generációt kinevelni! Hol a krisztusi tanok elkötelezettjei, a keresztény egyházak képviselői, vezetői, ott milyen közösségek léteznek, olyanok-e mint a keresztánység mintadarabjának történeteiben leírtak követői, vagy olyanok, akik ezt a mintát a keresztfára juttatták néhány talentummal több megszerzésének lehetőségét fenntartva?

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket