Nyitókép: Körkép.sk

 

Ismét a hiteltelenségen bukhat el a felvidéki magyar politikai képviselet egyesítési kísérlete. A Most-Híd ugyanis ezúttal is kettős játékot játszik.

 

Balliberális értékrendjüknek megfelelően Solymos Lászlóék egy új vegyespárt kialakításába kezdtek, mégpedig Robert Fico kormányának korábbi többszörös miniszterével, Tomáš Druckerrel. Drucker ma már a Dobrá voľba párt elnöke.

 

Balliberális előretörés

 hirdetes_400x285  

 

A két politikai tömörülés értékrendbeli közelsége nem újkeletű. A parlamenti választások előtt, látva a közelgő bukást, az akkor még Bugár Béla vezette, és Ravasz Ábel kampányfőnök irányította vegyespárt megpróbált egyezségre jutni a közös indulásról Druckerrel. Ebből végül nem lett semmi. A Most-Híd végül 2,05 százalékos, a Dobrá voľba pedig 3,06 százalékos eredményt ért el. Druckeréknek így jár a több millió eurós állami támogatás, a Most-Hídnak viszont nem.

 

Solymoséknak ismét kettős játékot játszanak, félrevezetve a felvidéki magyarságot. Nehéz ugyanis másnak nevezni, amit művelnek. Látszólag az MKP-val és az Összefogással tárgyalnak az egyesülésről, mi több, memorandumokat írnak alá a közös indulásról, elvileg már a pártstruktúrák és pártprogramok összefésülésén dolgoznak. Valójában azonban csak és kizárólag önmagukat próbálják építeni. Mindenki más rovására. Kerül amibe kerül.

 

Buktassuk meg a kormányt!

 

A Most-Híd elnökének szavaiből az is kiderül, hogy a Matovič-kormány megbuktatása az érdek, melyhez az ellenzékkel, értsd Pellegrini és Drucker pártjával léptek szövetségre.

 

Új vegyespárt alakul? Solymos László (Most-Híd) és Tomáš Drucker (Dobrá voľba). Kép: T. Drucker Fb-oldala

 

Solymos elég egyértelműen fogalmaz, ami szöges ellentétben áll a tetteivel:

 

„Egyesítjük erőinket és készek vagyunk keresni (…) az átfedéseket, mivel reális érdekünk megteremteni a kormánnyal szembeni alternatívát.”

 

Értsd, a Matovič-kormány ellenzékeként határozzák meg önmagukat, miközben az MKP-val egyezkednek, melynek első alelnöke, Berényi József Igor Matovič kormányfő tanácsadója.

 

„Örülök, hogy elkezdődött a párbeszéd az együttműködésről”

 

– tette hozzá Solymos, aki azért az MKP-val és az Összefogással is együttműködne.

 

„Ha nem jön össze az új magyar párt, gondolni kell az ésszerű együttműködésre“

 

– árulta el céljaikat Tomáš Drucket.

 

Az MKP megint csak pisloghat

 

A kérdés már csak az, mit szól a Most-Híd újabb partizánakciójához az MKP és az Összefogás. Legutóbb, az Orbán-kormány kritikája után Solymos már kapott egy politikai taslit az MKP elnökétől, Forró Krisztiántól.

 

Lesz így egyáltalán értelme annak a bizonyos „magyar egységnek?“ És ha formálisan létre is hozzák, mennyire lesz hihető? El tudja majd fogadni a kettős beszédre és a látszatpolitizálásra épp a legutóbbi választásokon nemet mondott felvidéki magyar választó?

 

Király Zsolt

További ajánlott írások:

 

A Most-Híd a Dobrá voľbával tárgyalt a lehetséges együttműködésről

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 24 olvasónak tetszik ez a cikk.