Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Nem lesz alkotmánytörvénybe foglalva a közútfejlesztési prioritások sokat vitatott listája, amely ráadásul nem is lesz kőbe vésve, ugyanakkor valami hasonló rangsort dolgoz majd ki a minisztérium a vasútvonalak fejlesztésére is – derült ki Jaroslav Kmeť közlekedési államtitkár HNonlinesk-nak adott interjújából.

 

Kmeť jelezte, hogy a közútfejlesztési prioritásokat nem lehet alkotmánytörvénybe foglalni, bár a lépés szerinte annyiból szükséges lett volna, hogy mivel 10-15 évig tart egy útszakasz megépítése, kormányokon túlmutató rendszerre lenne szükség.

 

Kmeť kitart amellett is, hogy (az egyébként magyarlakta járások infrastrukturális fejlesztéseit alaposan hátrasoroló) lista „szakmai” és nem politikai ismérvek alapján készült. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy semmi nincs kőbe vésve, és példaként épp a lévai elkerülőt hozta fel:

 

 hirdetes_810x300  

Szerinte ugyanis az, hogy lévai elkerülő az első listán, nem jelenti azt, hogy először is készül el. Az ő megfogalmazásában a lista elejére azok a projektek kerültek, melyeknek már kész a dokumentációjuk.

 

„Ez a dokumentum egy élő, változó dolog, egy év múlva akár új útszakaszok jelenhetnek meg rajta.”

 

Ez egyébként akár jó hír is lehet a déli járások számára. Persze vannak abszolút prioritást élvező szakaszok, főleg északon. A közlekedési tárca a kiszucaújfalusi D3-as az előírt határidőre történő befejezését különösen fontosnak tartja.

 

Kmeť hangsúlyozta, hogy az évek óta elhanyagolt elsőrendű utak felújítása a kilencedik a listán. Ez a tétel 3600 elsőrendű, nemzetközi útszakaszt tartalmaz, amelyeknek érdemi felújítását az előző kormányok egész sora hanyagolta el. A elmaradt beruházások összértékét 400 millió euróra becsülik.

 

Északon milliárdos vasúti beruházások valósultak meg, délen alig tudnak közlekedni a vonatok

 

A vasútvonalakon a sor

 

Hasonló, prioritásokat felállító lista elkészítésén dolgozik a minisztérium jelenleg a vasutakra vonatkozóan is. Az államtitkár elmondása szerint  különösen nagy hangsúlyt kap az ország észak-déli vasúti összeköttetésének bővítése.

 

Azt is megjegyezte, hogy északon egyes szakaszok állapota olyan rossz, hogy teljesen új sínpárokat kell majd lefektetni. Mi azért hozzátesszük, nem csak ott, hanem délen is vannak ilyen vonalak bőven, ráadásul az elmúlt évek nagy, több milliárdos vasútfejlesztései mind északra (főleg a Pozsony-Zsolna vonalra) irányultak.

 

A vasutakra szánt modernizációs keret nagyságát 10 milliárd euróban határozták meg.

 

Nulla. Ennyi jut Dél-Szlovákiának a kormány 332 milliós vasútfejlesztési keretéből

 

A Közbeszerzési Hivatal rábólintott, a Váhostav kapja az elmúlt tíz év legnagyobb vasúti tenderét

 

A közlekedési miniszter a déli vasúti járatok színvonalának javítását ígéri

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!