Nyitókép forrása: Aktuality.sk

 

Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügye már keddtől a Legfelsőbb Bíróság asztalán van – közölte az Aktuality.sk. Az ügyben háromtagú szenátus hozhat döntést, benne Peter Paluda elnöklő bíróval és Martin Piovartsy és Dana Wänková bírókkal. A szenátus összetétele még változhat.

 

A Kuciak-gyilkosság ügyében a Specializált Büntetőbíróság szeptemberben hozott határozatot, amelynek értelmében Marian Kočner maffiózót és Alena Zsuzsovát is felmentették a gyilkosság megrendelésének vádjai alól, mégpedig bizonyítékok hiányára hivatkozva.

 

Alena Zsuzsová esetében a bíróság nem tartotta eléggé bizonyítottnak, hogy részt vállalt a gyilkosságban (mint megbízó), az ellen valló Andrsukó Zoltán vallomását pedig nem tartotta elégségesnek, mert érdeke fűződött (enyhébb ítélet) Zsuzsová megvádolásához.

 

 hirdetes_810x300  

Ahogy azonban akkor Daniel Lipšic, az elhunytak családjainak jogi képviselője jelezte a sajtónak, a bíróság olyan bizonyítékokat kért számon a vádtól, amelyek az ilyen ügyek esetében, azok jellege miatt rendszerint nem állnak rendelkezésre, nem lehet nyilvánvalóan hozzákötni a megbízókat az esethez. Lipšic szerint a legmeglepőbb az volt, hogy Kočner mellett Alena Zsuzsovát is felmentette a bíróság.

 

Mindkét vádlott más bűncselekmények miatt most is börtönben van. Az ügyész eredetileg 25 év szabadságvesztést kért a vádlottakra.

 

A nagy felháborodást keltő elsőfokú ítélet megszületésekor sokan azt is kifogásolták, hogy a nyomozás lezárultakor (még a per megindulása előtt) az előző, Pellegrini-kormány által kinevezett országos rendőrfőkapitány, Milan Lučanský feloszlatta a Kuciak-gyilkosságban nyomozó nemzetközi csoportot. Ez egyesek szerint azért volt hiba, mert a nyomozók nem álltak az ügyész rendelkezésére a bíróság előtti bizonyítási eljárás során, ami hasznos lehetett volna.

 

A gyilkosság kivitelezőit, Szabó Tamást 25 évre, a ravaszt meghúzó Miroslav Marčeket (külön eljárás keretében) 23 év börtönre ítélték.

 

Marček esetét kivéve az ítéletek nem jogerősek, a Legfelsőbb Bíróság felülbírálhatja a Specializált Büntetőbíróság döntését.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!