Nyitókép forrása: euractiv.com

 

Egy elképesztően amatőr biztonsági fiaskó miatt Mark Rutte holland miniszterelnök az online kommunikáció biztonságának növelésére szólította fel kormányát.

 

Az uniós védelmi miniszterek pénteki, elvileg bizalmas online konferenciájára sikerült bejelentkeznie egy újságírónak is. A holland védelmi miniszter, Ank Bujleveld ugyanis úgy reprózta ki képernyőjét a twitterre, hogy azon látni lehetett a beléptető kód hat számjegyéből ötöt.

 

Daniel Verlaan újságíró kiszúrta a kódot, és némi próbálkozás után az utolsó számjegyet is kiegészítve sikeresen csatlakozott a védelmi miniszterek titkos tanácskozásához. A helyzet enyhén szólva is komikus volt: a videkonferencia egyik ablakában fekete pólóban integetett az újságíró a tagállamok minisztereinek.

 

 hirdetes_810x300  


Nem sokkal később Josep Borrel, az EU külügyi főbiztosa szólt oda végül Verlaannak:

 

„Tudja, hogy egy titkos konferenciába csatlakozott be?”

 

„Igen, igen, sajnálom. Újságíró vagyok Hollandiából” – érkezett a válasz, miközben a háttérben többen nevetni kezdtek. Verlaan végül sűrű bocsánatkérések közepette kijelentkezett, miután valaki felhívta a figyelmét, hogy bűncselekményt követ el, és jobban teszi, ha kilép, mielőtt megjelenik a rendőrség.

 

A holland védelmi miniszter amatőr hibájának, no meg a túlbuzgó újságírónak köszönhetően azonban a konferencia is félbeszakadt.

 

Az eset után Mark Rutte holland miniszterelnök azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a minisztereknek jóval óvatosabban kellene kezelniük a Twitter-bejegyzéseiket.

 

Az EU külügyi vezetése hangsúlyozta, hogy az esetet „nagyon súlyosnak tekintik”, és hogy a kiberbiztonság továbbra is kiemelt helyet foglal el az uniós stratégiában.

 

Euractiv.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!