Nyitókép forrása: illusztráció/aktuality.sk

 

A NAKA őrizetbe vette a Szlovák Titkosszogálat elhárírásának egykori vezetőjét, Ľubomír Arpášt. A Dennik N közlése szerint Arpáš letartóztatósa a rendőrség Isten Malomköve névre hallgató akciójának része – ennek a műveletnek köszönhetően már számos vezető hivatalnok kezén kattant bilincs, többek között a Pénzügyi Főigazgatóság korábbi vezetőjén, Ľudovít Makóén is.

 

A hivatalosan 2006-ig szolgálatot teljesítő Apráš lehetett az, aki annak idején kicsempészte a Gorilla-felvételt a SIS-től, és eladta a Pentának. Mikor a rendőrség nyomozásba kezdett ellene, Dušan Kováčik akkori speciális ügyész leállította az eljárást. Kováčik ma szintén előzetesben ül bűnszervezet létrehozásáért és támogatásáért, és persze korrupció gyanúja miatt.

 

A Penta annak idején azzal védekezett, hogy Arpášnak nem a felvételért fizetett, hanem egészségügyi elemzéseket rendelt tőle, a volt SIS-est pedig egészségügyi szakértőként állította be a sajtónak.

 hirdetes_400x285  

 

Arpáš ellen másodszorra indulhatott el részletes nyomozás. Ahogy fentebb írtuk, az első próbálkozást Kováčik hiúsította meg. Miután a rendőrség Andrej Kiska egykori államfőnél kérvényezte a SIS vezetőjének egy volt tisztjének titkotartási fogalmának feloldását. Kováčik lépése után azonban a titoktartás feloldására nem volt szükség.

 

A nyomozás később konkrét gyanúsított nélkül folytatódott. 2012-ben tartottak egy házkutatást Arpášnál, gyermekpornográfia miatt. Feleségéről is sokat írt a sajtó, 2006-ban megpróbálta befolyásolni a bíróságot a récsei polgármester, Pavel Bielik ügyében, akinek korrupció miatt gyűlt meg a baja a törvénnyel.

 

A nap folyamán több szlovák hírportál is közölte, hogy a rendőrség letartóztatta František Polák ismert ügyvédet is, aki egykor Mikuláš Černák maffiavezért védte. Vélhetően vállalkozók megzsarolásában vett részt, egyfajta védelmi pénzt kért, hogy a vállalkozót ne zargassák az ellenőrök és a rendőrség.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.