Nyitókép forrása: illusztrációs kép/Körkép.sk/KL

 

Érdekes felmérés jelent meg a JOJ televízió megrendelésére a Polis közvélemény-kutató intézettől. Nem csak tovább növelte a HLAS az előnyét az OĽANO kárára, de parlamentbe mérte a Magyar Közösség Pártját (egyes portálok valamiféle „Magyar Koalícióhoz” rendelték az eredményt, mi a JOJ hivatalos hírportálja, a noviny.sk alapján közöljük az adatokat).

 

Ha most lettek volna a választások, azt a Polis szerint Peter Pellegrini korábbi smeresekből verbuvált pártja, a HLAS nyerte volna 21,3 százalékkal. Az OĽANO másodikként jutott volna be a parlamentbe 15,8 százalékkal.

 

Az SaS tovább növelte népszerűségét, a Polis mércéjével 14,2 százalékon áll. Az ĽSNS 8,1 százalékot kapott, mögéjük szorult vissza a Smer 7,9 százalékkal.

 

 hirdetes_300x300  

A balliberális Progresívne Slovensko 5,5 százalékkal jutott volna be a törvényhozásba, a Sme rodina 5,3 százalékkal.

 

A küszöböt elérő pártok sorát az MKP zárná 5,2 százalékkal (a Most-Híd nélkül, az Összefogás nem szerepel a listán).

 

A KDH 4, a Za ľudí 3,8 százalékkal rekedne a parlamenten kívül. Továbbra is nagy gondban van tehát a legkisebb kormánypárt.

 

A Drucker-féle (sokak általa a Smer szatellitpártjának tartott) Dobrá voľba 2,7 százalékon, a Vlasť 2,2, az SNS 2,1 százalékon áll.

 

Az Európai Néppárthoz csatlakozó, de egyébként ízig-vérig (bal)liberális SPOLU1,3 százalékot kapott a Polistól.

 

A Most-Híd tovább araszol a megsemmisülés felé, az októberi Polis-felmérés 1 százalékos eredményét csaknem megfelezték, Solymos László vezetésével jelenleg 0,6 százalékra zsugorodott népszerűségük.

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, a jelenlegi variációk elég érdekesek. Egy Smer nélküli balliberális koalíciónak (Hlas, PS, SaS) 74 mandátuma lenne, a kormányzáshoz legalább az MKP-val, vagy a Sme rodinával kellene lepaktálniuk.

 

Jobboldalon nehezebb a képlet. Az OĽANO és az MKP együtt 37 mandátumot tudna magáénak (a Polis szerint), még az euroszkeptikus Sme rodina és az egyre inkább áljobboldali SaS is kevés lenne a parlamenti többség megszerzéséhez.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!