Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió áttörést ért el a két fél kereskedelmi megállapodásáról szóló tárgyaláson – adta hírül több nyugati hírügynökség, diplomata-forrásokra hivatkozva. Több lap azonban egyelőre óvatosan fogalmazva nem tartja lezártnak az ügyet, hiszen a megállapodás szövegezését még nem véglegesítették.

 

Négy és fél évvel a Brexit-népszavazás és tíz hónappal a végleges kiválás kereskedelmi részét érintő tárgyalások megkezdése után már látni az alagút végét a végtelen történetnek tűnő Brexit kapcsán.

 

A kiszivárogtatott hírek hallatára a font szárnyalni kezdett, de órák alatt is változhat a helyzet.

 hirdetes_300x300  

 

A Boris Johnson brit kormányfő és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közreműködésével zajló tárgyalások utolsó fázisában többek között arról folytattak vitát, hogy az unió tagállamainak hajói milyen hozzáférést kapnak a brit felségvizekhez, milyen és mekkora importvámokat szabhat ki az EU a brit termékekre, és hogy az Egyesült Királyság akarja-e csökkenteni a jövőben a közös piachoz való hozzáférését.

 

Nagy-Britannia és az Európai Unió közt zajló kereskedelem volumene eléri az évi 512 milliárd eurót, így a tét hatalmas – egyébként a halászat ennek csak töredékét képviseli (650 millió euró évente).

 

Jelenleg egyelőre még látni reális esélyt arra, hogy január 1-jével hatályba lépjen a megállapodás – ha az Európai Parlamentnek lesz elég ideje ratifikálni a szerződést. Sokat elárul a tárgyalások állapotáról, hogy szerda este elkezdték megszervezni a ratifikálás felételeit.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!