Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Mindössze két olyan párt van, amelynek több szavazót jósolnak a felmérések, mint amennyit a választásokon szerzett. A többiek rajtavesztettek az idei éven, de a háttérben különböző okok húzódnak meg. Mutatjuk a legnagyobb nyerteseket és veszteseket.

 

A 2020-as választások estélyén Richard Sulík kissé méltatlankodva beszélt az exit pollok sugallta végeredményről. Akkor még azt sem zárta ki, hogy ellenzékbe szorul. Mivel az 6,22 százalékos eredmény a felmérés tükrében nem lehetett annyira meglepő, nehéz volt eldönteni, hogy Sulík azért panaszkodott, mert kevesellte az SaS százalékpontjait, vagy mert sokallta Igor Matovič 25,02 százalékos fölényét.

 

Mára jelentősen megváltozott a helyzet. Sulík, ha technikailag nem is, de retorikában ellenzéki politikusként viselkedik, és a járványintézkedések kapcsán látványosan szembeszegül Igor Matovič kormányfőnek. Mivel az egészségügy esetleges összeomlásának veszélye az OĽANO-t és nem az SaS-t terheli, Sulík rájátszik az emberek fásultságára és elégedetlenkedésére. Stratégiája felettébb jövedelmezőnek bizonyult:

 

 hirdetes_400x285  

jórészt az OĽANO kárára  154 százalékkal növelte szavazótáborát. A 2020-as választásokon 180 ezer szavazatot kapott az SaS, a Focus legutóbbi felméréséből kiszámolva  (65 százalékos részvétel mellett) mára ez 455 ezer (potenciális) voksot jelent.

 

Lényegében az SaS az egyetlen olyan párt, amely érdemi javulást tudott elérni a választások óta.

 

Álsikerek is vannak

 

A következő, viszonylag jól szereplő párt az ĽSNS. Kotlebáék a felmérések alapján nagyjából 3 százalékkal növelhették szavazótáborukat, bár ez az érték még hibahatáron belül van, ráadásul erősen ingadozó teljesítmény mutatnak.

 

A HLAS a harmadik, szavazóbázist növeszteni tudó párt a listánkon, csakhogy Peter Pellegrini pártjának csak technikai előnye van. A Smerből kiválva jelent meg közéletben, és miközben igyekszik maga mögött tudni a makacsul ráragadó, múltbéli botrányokat, a legerősebb politikai erőnek mutatják a felmérések. A Focus legutóbb 20,9 százalékot adott neki, ami átszámolva 602 ezer szavazatot jelent. Matematikialig a nulláról indultak, ám valójában csak elosztották a voksokat egymás közt a Smerrel.

 

A nagy vesztesek

 

A legnagyobb vesztes egyértelműen az OĽANO.  A választásokon elért hatalmas fölény a koronavírus súlya és Richard Sulík szabotáló ténykedése alatt több mint lefeleződött. A választásokhoz képest nagyjából 56 százalékkal kevesebb voksot kapna Igor Matovič pártja, ami abszolút számokban több mint 400 ezer elvesztett szavazót jelent.

 

Ehhez képest a Smer még jól is áll. Pellegrini kiugrása után a mélykommunista irányba forduló párt Robert Fico vezetésével elvesztette szavazói 46 százalékát, ami abszolút számokban 244 ezer elvesztett szavazót jelent, 282 ezer pedig megmaradt – hol van már a Ficora leadott 1 millió preferenciaszavazat…

 

Nyolcvanezernél is több választót vesztett a Sme rodina, negyvenezret a Za ľudí. Ez utóbbinak bár kisebb a vesztesége, de sokkal súlyosabb érinti: a felmérések szerint 4 százalék alatti eredménnyel maradna a parlamenten kívül, ha most lennének a választások.

 

Okkal reménykedő balliberálisok

 

Érdemes még megemlíteni a Progresívne Slovenskot. A PS megszabadult a holtterhet jelentő SPOLU-tól, és jelenleg 6 százalék körüli eredménnyel mérik a parlamenten belülre. Nem csoda: Zuzana Čaputová elég tudatosan egyengeti a választásokkor csúfosan leszereplő balliberális párt útját. Nem véletlenül: minden esélyük megvan, hogy a soft-Ficot játszó Pellegrinivel és a balra tolódó liberális SaS-szel közösen parlamenti többséget szerezzenek – persze elméletben, a választásokig még három év van hátra.

 

Forrás: Körkép.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!