Nyitókép forrása:

 

A köztévé 5 perc múlva 12 című műsorában bemutatott Median-felmérés szerint, ha valamikor január 7. és 13. között tartották volna a választásokat, akkor azt a Pellegrini-féle Hlas nyerné meg. Az egyetlen magyar érdekeltségű párt, amely egyáltalán felkerült a grafikonokra, az az MKP. A Most-Híd végképp a mérhetetlen tartományba süllyedt.

 

Az év első politikai közvélemény-kutatása 21,7 százalékon mérte a Hlas-t. A második helyen 14,9 százalékkal az OĽANO jutna be a törvényhozásba. Harmadik helyen az SaS áll 11,8 százalékkal.

 

Kotlebáék 9,2 százalékon állnak, a Smer 8,2 százalékkal csak az ötödik sorban. Őket 6,5 százalékkal a balliberális Progresívne Slovensko követi. Az utolsó parlamentbe jutó párt 5,6 százalékkal a Sme rodina. Összességében hétpárti parlament alakulna januárban a Median szerint.

 

 hirdetes_400x285  
Forrás: RTVS

 

 

A legkisebb kormánypárt, a Za ľudí továbbra is küszöb alatt áll 4,4 százalékkal. Az elmúlt hónapokban teljesen láthatatlan KDH 3,7 százalékon áll.

 

Az MKP 3,1 százalékot kapott a Mediantól, ezzel megelőzi a Dobrá Voľbát (2,6 %), a Valsťot (2,4 %), és a megsemmisülés szélén egyensúlyozó SNS-t (1,4 százalék).

 

Forrás: RTVS
Forrás: RTVS

 

A mandátumok megoszlását illeti, a Hlas 42, az OLANO 28, az SaS 23, az LSNS 18, a Smer 16, a PS 12 és a Sme rodina 11 képviselői helyet kapna.

 

Eszerint egy Hlas-SaS-PS balliberális kormánykoalíciónak szűkösen bár, de meglenne a kormányalakításhoz szükséges többség (77 mandátum). Más gyakorlatilag is elképzelhető formációnak nem is lenne többsége.

 

A jelenlegi kormánykoalíciónak 62 mandátuma lenne a felmérés szerint – a Za ľudí parlamenten kívülre mérése miatt.

 

Részvételi hajlandóság: a megkérdezettek 27 százaléka nem venne részt a választásokon, 6 százaléka bizonytalan nemmel válaszolt, 18 százalék bizonytalan igennel, 49 százalék pedig határozottan részt venne a voksoláson. Forrás: RTVS

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.