Nyitókép forrása: tvnoviny.sk/illusztráció

 

„Ha Pellegrini nem Ficoval kormányozna, hanem valaki mással a mostani kormánykoalícióból, akkor az nem feltétlenül jelentené a maffiakormány visszatértét” – jelentette ki Martin M. Šimečka a balliberális Denník N pénteki podcastjában. A lap publicistája Matúš Kostolný főszerkesztővel beszélgetett Monika Tódová moderálása mellett.

 

Sok meglepetést nem vártunk volna egy olyan podcaston, ahol három olyan ember társalog egymással, akik egyazon politikai- és világnézetet vallják, és ugyanolyan elfogult értékítélet mentén haladva érvelnek. Végül azonban csak sikerült összehozni egy olyan megdöbbentő kijelentést, amit leghamarabb valamelyik baloldali lakájmédiától vártunk volna.

 

A beszélgetés legnagyobb része sok újdonságot nem tartalmazott. Olyan megszokott frázisokat hallhattunk, amit a baloldali és liberális média hetek óta ont magából. Sokatmondóan leszögezték például, hogy Matovič maga a krízis, hogy Krajčí egymagában tehet arról, hogy a járványhelyzet ide alakult, és azért is az OĽANO felelős, hogy az SaS és a Za ľudí sem szavazta meg a szükséges intézkedéseket.

 

 hirdetes_300x300  

Sulík járványt elbagatellizáló, intézkedéseket elgáncsoló politikája egyiküknek sem szúrta a szemét. Ellenben Veronika Remišová pocsék politikusnak tartják, kizárólag azért, mert nem fenyegetőzik ugyanolyan keményen a kormány megbuktatásával, mint Sulík. És persze, a politikai viselkedés mintapéldája ki lehetne más számukra, mint a balliberális PS által 2019-ben elnökjelöltként indított Zuzana Čaputová államfő.

 

Pellegrini, a „tisztességes”

 

A műsor utolsó tíz percében azonban váratlan dolog történt. Martin M. Šimečka azt találta mondani, hogy ha Peter Pellegrini, a volt smeres alelnök, valakivel a mostani koalícióból kerülne kormányra, az nem jelenté a maffiakormány visszatértét. Šimečka szerint minden attól függne, hogy kivel is kormányozna.

 

Az ötletet egyébként nem Šimečka vetette fel, hanem Tódová, kérdésében úgy fogalmazott: „Milan, szerinted Pellegrini újbóli hatalomra kerülése a maffia visszatérése lenne, úgy, ahogy azt a kormánykoalíció állítja?”.

 

„A [maffia visszatérése] attól függne, hogy Pellegrini kivel kerülne egy kormányba. Ha például Sulíkkal, és nem Ficoval kormányozna, akkor szerintem a maffia visszatérése nem fenyegetne bennünket. (…) Persze, ha Ficoval lépne kormányra, az tragédia lenne, akkor tényleg visszatérne a mafiaállam, de más koalíciós partnerekkel ez a veszély nem fenyegetne”

 

fogalmazott Šimečka.

 

A helyzetet némiképp Kostolný próbálta ellensúlyozni azzal, hogy emlékeztetett, Pellegrini nem lehet az, aki fordulatot hozhat a szlovák politikába, mert évekig volt bűnrészese a Smer kormányzásának, tanúja volt az ott zajló eseményeknek. Ennek ellenére úgy vélte, hogy Pellegrini „még mindig tisztességesebb, mint Matovič”.

 

Pellegrini nevének felvetése a fenti kontextusban, ha meglepő is, nem teljesen logikátlan. Már a karácsonyi ünnepek előtt nagyon sok közös nevezőt lehetett felfedezni Čaputová, Sulík és Pellegrini kommunikációjában, főleg, ha Krajčí leváltásáról vagy a költséges antigéntesztelések megszervezéséről volt szó. Ez az új évben csak fokozódott, és a kormányválság kirobbanása után volt a leglátványosabb.

 

Remišová elutasította a felvetést

 

A meredek kijelentésekre először Veronika Remišová reagált. A Facebookon azt írta:

 

„Peter Pellegrini legközelebbi munkatársai a belügyminisztériumnál dolgoztak akkor, amikor a rendőrséget a Ján Kuciak és menyasszonya elleni merénylet előkészítésére használták fel. A rendőrségen belül félmaffiaszerű csoportok alakultak ki, sok bűnelkövető után a rendőrség szándékosan nem indított nyomozást. Irreális dolog hasonló forgatókönyvet felvetni és összekapcsolni azt az  előrehozott választások lehetőségével. Ez azt jelentené, hogy szemet hunyunk a Hlas képviselőinek korábbi belügyminisztériumi ténykedése felett. Ezért mindent megteszek, hogy előrehozott választásokra ne kerüljön sor, a korlíaicó pedig képes legyen tanulni a hibáiból, és megváltoztassa azt, amit meg kell változtatni”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.