Nyitókép forrása: ta3.com

 

Már több mint egy hónapja ülnek a szlovák hatóságok az orosz Szputnyik V vakcinán, állítólag próbálják eldönteni, engedélyezzék-e használatát a lakosság immunizálásában vagy sem. A március 1-jén érkező 200 ezer adag oltóanyag kihasználatlanul hever a raktárakban. Igor Matovič korábbi kormányfő és Marek Krajčí korábbi egészségügyi miniszter anno úgy jósolta, március közepére meglesz minden szükséges vizsgálat ahhoz, hogy az orosz vakcina hozzájárulhasson Szlovákia oltottsági szintjének emeléséhez. Csakhogy kirobbant a kormányválság, és ma már egyik említett politikus sincs a posztján.

 

A csigalassúsággal vizsgálódó Európai Gyógyszerügynökség egyelőre még nem regisztrálta a Szputnyik V-t, a Brüsszelt felmagasztaló, elfogult szlovák balliberális sajtó pedig most arról cikkez, hogy a Szlovákiába érkezett orosz vakcinaszállítmány nem olyan, mint amelyről a The Lancet nevű mérvadó tudományos lap februárban (nagyon pozitív felhanggal) cikkezett.

 

Hivatalos: Az Állami Gyógyszerfelügyelet nem adja áldását a Szputnyik V vakcinára

 

 hirdetes_300x300  

Miközben az európai döntéshozók nem is csinálnak titkot abból, hogy szándékosan húzzák a Szputnyik V regisztrálását, a szlovák külügy az ország nyugati orientáltságának megkérdőjelezését látta a vakcina megrendelésében, és ma sem győzi hangsúlyozni, hogy számára nincs fontosabb annál, mint hogy ez az irányultság sose kérdőjeleződjön meg a „nyugati partnerek” szemében. Ezzel Szlovákia azon maréknyi európai ország közé tartozik, akik csendes passzivitással, panasz nélkül nyelik le Brüsszel katasztrofálisan félresikerült vakcinabeszerzési programját – és talán az egyetlen olyan ország, amelynek külügyminisztere (Ivan Korčok, SaS) és államtitkára (Martin Klus, SaS) még meg is dicséri az európai bürokratákat ezért.

 

A szlovák Gyógyszerfelügyeletnek nem elég

 

A szlovák Gyógyszerfelügyelet az elmúlt hetekben „elégtelen információra” hivatkozva egyelőre nem foglalt egyértelműen állást. Magyarul folytatódik az időhúzás. Pedig a vakcina az eddigi hírek szerint kiállt több próbát is: nem okoz meddőséget, rendben van az apirogenitása is (az injekciós oldatok, tehát a vakcinák sem tartalmazhatnak pirogén anyagokat – ezek a vakcinában lévő esetleges mikroorganizmusok metabolikus termékeit jelentik), a pH-szintje, fénytesztje, színe, toxicitás-tesztje, a nem látható mechanikus részecskék szintje sem volt magasabb a megengedettnél, stb.

 

Ráadásul ott van egy sor olyan ország, amely már sikeresen alkalmazta a vakcinát – köztük Magyarország is.

 

A Gyógyszerfelügyelet most arra hivatkozva nem hoz döntést, hogy nem kapta meg a termelésről és biztonságosságról szóló dokumentációt a gyártótól. Hasonló érvek mentén lassította egyébként az Európai Gyógyszerügynökség is a Szputnyik V regisztrációját. A szlovák hatóság azt állítja, hogy a vakcina tételkódja nem egyezik meg azzal az oltóanyaggal, amelyről a The Lancet tudományos lap korábban azt írta, hogy 92 százalékos hatékonyságú és biztonságos vakcina. (Az nem világos, miért kellene egyeznie a tételkódnak…)

 

A teljes kép érdekében azonban hozzá kell tenni, hogy a Gyógyszerfelügyelet (ŠÚKL) által tett megjegyzést a The Lancet cikkére az ellenérdekelt sajtó azonnal arra használta fel, hogy megkérdőjelezze a Szlovákiába érkezett szállítmány megbízhatóságát. Köztük Simon Zsolt bukott politikus is, Ráadásul a szlovák Gyógyszerfelügyelet sem volt épp rendíthetetlenül objektív a kérdésben.

 

Politikai nyomás nélkül is politikailag motiváltan

 

Amikor Igor Matovič kormányfőként március elején közölt egy Facebook-posztot, amelyben gyorsabb munkát követelt az Európai Gyógyszerügynökségtől a regisztrációk kapcsán, a ŠÚKL igazgatónője (ismeretlen okból) feltétlenül szükségét érezte, hogy elnézést kérjen az Európai Gyógyszerügynökség vezetőjétől a miniszterelnök szavai miatt. Mindezt úgy, hogy Matovič enyhe célzásánál jóval keményebb kritikák is érték akkoriban a Gyógyszerügynökséget a tagállamok részéről. Ezzel azonban nem ért véget a dolog.

 

A ŠÚKL igazgatónőjének férje vulgáris stílusban írt a Facebookon, azt firtatva, hogy „egyszerű kartondobozokban” érkezett az orosz vakcina. Felesége azzal érvelt férje védelmében, hogy a ŠÚKL nem dolgozhat politikai nyomás alatt – a nyomás számára az volt, hogy a párja nem túl elmés megnyilvánulásait Matovič közzétette a Facebookon. Pedig, szó sem volt „egyszerű kartondobozokról”, bocsánatkérés, helyreigazítása azonban a ŠÚKL részéről nem történt. A balliberális sajtó pedig ezt is Matovič ellen használta fel – annak ellenére, hogy aztán az egész országot bejárták a vakcina teszteléséről készült képek, amelyeken tisztán láthatók voltak a vastagfalú hűtőládák.

 

Szlovákia lecsúszik a lehetőségről, miközben a nagy tagállamok felismerték azt

 

A nyugati nagy tagállamok ma már egymásnak adják a kilincset Moszkvában. Legutóbb Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő tárgyalt ebben a kérdésben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A nemrég hatalomra kerülő, a nyugati mainstream nagy kegyeltje, Mario Draghi olasz kormányfő is szeretné az orosz vakcinát. A nagy kérdés, hogy mennyi orosz oltóanyag jut Szlovákiának, ha a nagy tagállamok is leadják rendeléseiket.

 

Mindeközben a szlovák liberális politikusok mintha mindent megtennének azért, hogy Szlovákiával már ne kelljen számolnia az orosz gyártónak – és így több maradjon kedvenc nyugati partnereiknek. Márciusban az eddigi 200 ezer adagon túl további 400 ezernek kellett volna érkeznie. Ám végül nem így történt. Ahogy más, Európában már regisztrált vakcinák esetében, az oroszok is késnek a szállításokkal. Bár azt sem lehet kizárni, hogy a bizonytalan jövőjű szlovák megrendelések helyett a jóval nagyobb piacot jelentő nyugat-európai vásárlókra fókuszálnak majd.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 20 olvasónak tetszik ez a cikk.