Nyitókép: Rebecca Conway/Getty Images

 

A koronavírus fertőzöttjeinek 46 százaléka, továbbá minden negyedik halálos áldozat Indiából került ki a múlt héten – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdai sajtótájékoztatóján.

 

A világszervezet közlése szerint a múlt héten 5,7 millió új fertőzést jelentettek világszerte, 2,6 milliót Indiából. A Covid-19-ben a múlt héten elhunytak száma világszerte több mint 93 ezer volt, köztük 23 231-et Indiában regisztráltak.

 

 hirdetes_810x300  

A WHO szakértői ezen kívül felhívták a figyelmet arra is, hogy a jelek szerint Indiából a fertőzés átterjedt a szomszédos országokra is: Nepálban a múlt héten igazolt 31 088 fertőzéshez képest 173 százalékos növekedést jelentettek, és súlyosbodott a járvány Srí Lankán is.

 

Mindeközben Indiában ismét rekordot döntött az új típusú koronavírus okozta Covid-19 halálos áldozatainak száma az elmúlt 24 órában: az egészségügyi minisztérium szerdai bejelentése szerint 3 780-an haltak bele a betegségbe, valamint 382 315 új fertőzöttet regisztráltak.

 

A világ népességének 18 százalékát kitevő óriási országban továbbra sem csökkennek az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő terhek: bár több ország, köztük az Egyesült Államok, Németország, valamint Kína is segítséget küldött, a kórházak továbbra is oxigén- és ágyhiányára panaszkodnak. Helyszíni beszámolók szerint még mindig sokan halnak meg mentőautókban vagy kórházak előtti parkolókban, üres ágyra és felszabaduló oxigénpalackra várva.

 

Indiában a fertőzésszámok megugrása súlyos vakcinahiánnyal jár együtt: legalább három államban, köztük Maharastrában, ahol az ország pénzügyi fővárosának számító Mumbai található, több oltópontot ideiglenesen bezártak.

 

Narendra Modi miniszterelnök kormányát több bírálat is érte azért, hogy a járvány ellenére zsúfolt tömegrendezvényeket tartott a helyhatósági választások miatt, és engedélyezte vallási fesztiválok megtartását is, akár több millió résztvevővel. Sokan úgy vélik, mivel az ország viszonylag jól vészelte át a járvány első hullámát, az ezt követően kialakult hamis biztonságérzet is hozzájárult a második hullám rendkívüli erejéhez.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!