Nyitókép: archív

 

2021. május 3-án kezdetét vette Szlovákiában az asszisztált népszámlálás, amely hat héten keresztül, egészen 2021. június 13-ig tart. Az asszisztált népszámlálás a második héten lendületet vett és erőre kapott.

 

Hol kapcsolódhatnak be a polgárok a népszámlálásba, és mennyi asszisztens segít az asszisztált népszámlálás során?

 

 hirdetes_300x300  

Szlovákia területén 2021. május 17-ig 3 162 kapcsolattartó pont működik. Szlovákia lakosainak 3 789 népszámlálási asszisztens áll a rendelkezésükre, a polgárok otthonaiba pedig 5 019 mobil asszisztens tud kilátogatni. A polgárok a kapcsolattartó pontok jegyzékét és címeit a saját településük holnapja mellett a www.scitanie.sk weboldalon is megtalálják. Mobil asszisztens segítségét pedig a 02/20924919 telefonszámon kérhetik.

 

Az asszisztált népszámlálás második hete

 

Az asszisztált népszámlálás második hetében a megszámolt polgárok száma 4 950 450 lakosra emelkedett. A második héten az asszisztált népszámlálás keretén belül 67 093 személyt sikerült megszámolni. Az asszisztált népszámlálás projektjének elindítása óta összesen 106 443 lakost számoltak meg.

 

Népszámlálás: Sok magyar még nem teljesítette kötelességét, ami nem kedvez a nemzetiségi jogoknak – A Körkép.sk Jasmína Staudert, a népszámlálás szóvivőjét kérdezte

 

Az asszisztált népszámlálás második hete az egyes szlovákiai megyékben

 

Az asszisztált népszámlálást illetően az egyes megyék között továbbra is nagyok az eltérések. Az asszisztált népszámlálás továbbra is jól halad azokban a megyékben, ahol a digitálisan kirekesztett lakosok, a marginalizált roma közösségek és az idősek egy része nem tudott bekapcsolódni az online népszámlálásba. Elsősorban Eperjes és Kassa megyéről van szó.

 

Az asszisztált népszámlálás az elmúlt héttel összehasonlítva Besztercebánya és Nyitra megyében is lendületet vett. Azokban a megyékben (Zsolna, Trencsén, Nagyszombat), ahol a lakosok elsősorban az online népszámlálás lehetőségével éltek, a polgárok fokozatosan az asszisztált népszámlálás lehetőségét is igénybe veszik. Az asszisztált népszámlálás eddig Pozsony megyében halad a leglassabban.

 

 „Nagyon örülünk Kassa és Eperjes megye előrehaladásának. Szeretnénk felhívni az önkormányzatok figyelmét arra, hogy a polgárok aktivitása elsősorban az ő vállukat terheli. Megfelelő tájékoztatással és felvilágosítással el lehet érni, hogy a lehető legtöbb embert számolják meg az asszisztált népszámlálás során“

 

– mondta PhDr. Ľudmila Ivančíkoá, PhD., a Statisztikai Hivatal szociális statisztika és demográfia részlegének igazgatója.

 

Közel 40 ezer főt regisztráltak az asszisztált népszámlálás első hetében

 

Felszólítás a lakosoknak

 

A Statisztikai Hivatal továbbra is arra kéri a lakosokat, hogy segítsenek a városuknak/falujuknak az asszisztált népszámlálás megvalósításában. A lakosok június 13-ig látogathatják meg a településükön kialakított kapcsolattartó pontot, de a 02/20924919-es telefonszámon, illetve a városon keresztül mobil asszisztenst is rendelhetnek.

 

Kiegészítő információk

 

Kiknek szánják az asszisztált népszámlálást?

 

Mindenkinek, akinek nem volt internet-hozzáférése, számítógépe, táblagépe és nem tudta kitölteni az online népszámlálás során az elektronikus kérdőívet.

 

Indul a népszámlálás második, asszisztált szakasza – Kérdések és válaszok

 

Miként valósul meg az asszisztált népszámlálás?

 

Az önkormányzat a saját településén kapcsolattartó pontot/pontokat hozott létre. Ezeken a pontokon technikai felszerelést és asszisztenst is biztosítanak a polgárok számára. A lakos kérheti a népszámlálási asszisztens segítségét, vagy az asszisztens felkínálja a polgárnak a számítógépet, amelyen saját maga kitöltheti a népszámlálási ívet.

 

Amennyiben a polgár nem tudja meglátogatni a kapcsolattartó pontot a félfogadási idő alatt, mobil asszisztenst is hívhat az otthonába. Mobil asszisztenst vagy a 02/20924919-es telefonszámon kell rendelni, vagy a településre kell betelefonálni. Ezután a mobil asszisztens kapcsolatba lép a polgárral, és megegyeznek egy időpontban, amikor az asszisztens házhoz megy. A kapcsolattartó pontokon és az otthonokban is érvényesek a higiéniai-járványügyi előírások (szájmaszk, távolságtartás, védőfelszerelés használata).

 

 Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.