Nyitókép forrása: TASR/Jaroslav Novák

 

Folytatódik a legkisebb kormánypárt két szárnyának belső vetélkedése, a helyzet azonban napról napra bonyolódik. Veronika Remiśová jelenleg regnáló pártelnök leváltotta Roman Krpelan pártigazgatót, akit Andrej Kiska bizalmasaként tartanak számon. Remišová épp a hétvégén találkozott a pártalapító volt elnökkel, ezután döntött Krpelan távozása mellet. A hivatalos indoklás szerint a pártigazgató rosszul végezte a munkáját, ám Krpelan egyike volt Remišová nagy kritikusainak – derül ki a Postoj konzervatív portál összefoglalójából.

 

Az Aktuality.sk szerint Krpelant SMS-ben bocsátották el posztjáról, bár azt maga Krpelan is elárulta, hogy megneszelte Remišová szándékát, így amikor arra kérte, hogy néhány dokumentummal jelenjen meg nála, Krpelan elkerülte a találkozót.

 

Remišová szerint a pártigazgató számtalan esélyt kapott arra, hogy gyengén elvégzett munkáján javítson, ami azonban nem történt meg. Ráadásul Krpelan nem tudta meggyőzően megmagyaráznia  sajtó előtt Peter Koščhoz fűződő viszonyát, akit azzal vádoltak, hogy megvesztegette Dušan Kováčik korábbi speciális ügyészt. Košč szökésben van, a rendőrség köröst adott ki ellene.

 

 hirdetes_300x300  

Az Aktuality.sk arra is felhívta a figyelmet,hogy Remišová Krpelan eltávolításával helyzeti előnyhöz juthat. A párt 21-tagú elnökségének Krpelan is tagja volt, és a legutóbbi nem formális szavazáson 11 közülük Remišová ellen szavazott, tehát a közgyűlés megtartása mellett. A közgyűlés összehívására szavazott Juraj Šeliga, Jana Žitňanská és Marek Antal is (Remišová államtitkára).

 

Új fejleménynek számít, hogy Kiska nyíltan a Mária Kolíková igazságügyi miniszter köré csoportosuló liberális szárny mellett foglalt állást. Igaz, kettős beszédet folytatva a közgyűlés megtartása mellett, de a személyi változások ellen foglalt állást. Csakhogy míg a közgyűlés összehívása könnyen megoldható, a személyi változások elkerülése szinte kizárt. Már csak azért is, mert Kolíková korábban jelezte, nem kizárt, hogy „a helyzet megoldásának elmaradása” esetén a Za ľudí képviselői távoznak a pártból. Jelenlegi álláspontjuk szerint pedig a helyzet megoldása az ő szemükben egyet jelent Veronika Remišová távozásával.

 

Az biztos, hogy a Smer kormánya idején a Most-Híd jóvoltából egykor államtitkári posztot is betöltő Kolíková egyre közelebb kerül Richard Sulíkhoz és az SaS-hez. Mivel az SaS továbbra is belső ellenzékként működik a kormányon belül, ezért a Za ľudí válsága könnyen kormányválsággá fajulhat, attól függően, hogyan alakulnak az erőviszonyok a liberális szárny és a centrista-konzervatív oldal között. Ha a párt szakad, az akár a kormányzótöbbség elvesztését is jelenthetné a két nagyobbik kormánypárt számára.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.