Nyitókép: sita

 

Magyar idő szerint 13 órakor kezdődik a nyári olimpia ünnepélyes megnyitója Tokióban. Az első magyar sikeresen bemutatkozott már korahajnalban – Pétervári-Molnár Bendegúz továbbjutott a férfi egypárevezés negyeddöntőjébe, majd Balogh Mátyás 61. lett a férfi íjászok rangsorolójában, így a keddi első fordulóban, a 32 közé jutásért a sportág egyik kiemelkedő alakjával, az olimpiai és világbajnok dél-koreai Kim Vu Dzsinnel találkozik.

 

A szokásokhoz híven most is korábban kezdődtek el a versenyek, mint a hivatalos megnyitó. A magyarok közép-európai idő szerint 1:30-tól mutatkoztak be, és nagy sajnálatunkra a legtöbb versenyszám szintén éjszaka és korahajnalban játszódik majd le.

 

A magyar olimpiai csapat 173 fővel képviselteti magát Tokióban, amivel már most sikerült felülmúlni az előző Riói olimpiát, ráadásul most több sportágban indulnak a magyarok. Kulcsár Krisztián, a MOB (Magyar Olimpiai Bizottság) elnöke szerint fontos lenne a jó rajt, főleg, hogy az úszás és a vívás is a program elején szerepel, ezekben pedig komoly esélyesként indulnak a magyar csapat képviselői.

 

  hirdetes_300x300   

„Óriási dolog, hogy ilyen nehéz helyzetben ilyen sok sportoló fogja képviselni hazánkat. Nagyon elégedett vagyok, hiszen a legutóbbi két olimpián nem volt ilyen magas a sportolói létszám”

 

nyilatkozta korábban az M1 aktuális csatornán Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. Hangsúlyozta, a sportvezetők feladata az volt, hogy minden lehetőséget megragadjanak a sportolók támogatására, hogy azok a legjobb tudásuk szerint készülhessenek fel az ötkarikás játékokra. Éppen ezért a koronavírus-járvány miatti nagyon nehéz időszakban is biztosították, hogy a versenyzők sportolhassanak, az ő érdekükben történt, hogy a sportnagyhatalmakhoz képest a legkésőbb zárták be a létesítményeket, és a legkorábban nyitották ki azokat.

 

Néhány érdekesség a covid-os olimpiáról

 

A koronavírus árnyékában mindenképpen különleges lesz az idei, halasztott olimpia. A sportolók szempontjából annyiból nem ideális a helyzet, hogy sokaknak nehezebb lehetett a felkészülés az országonként változó járványügyi korlátozások miatt. Ráadásul a szurkolók bíztatására sem támaszkodhatnak, hisz teljesen zárt térben zajlanak majd a versenyek.

 

Alapszabály a maszkviselés és a távolságtartás betartása, melytől csak bemelegítésnél és a verseny közben tekinthetnek majd el a versenyzők. Azoknál a sportágaknál, amelyeknél a sporteszközöket többen használják (jellemzően gimnasztikában, vagy a tornászoknál), minden váltásnál fertőtleníteni fognak. A kínai asztaliteniszezők már korábban kifakadtak, amiért nem élhetnek az olyan megszokott rituálékkal, mint a labdára való ráfújás,, ahogy nem húzhatják le a kezüket sem az asztalon.

 

A csapatsportoknál érdekes lesz majd látni, hogy mindenkinek külön kulacsot és törölközőt kell majd használnia, nem szabad összekeverni, vagy egymásét használni. A nézőtéren csak a sportolók lehetnek majd ott, de onnan is csak tapssal buzdíthatják csapattársaikat, az éneklés, kiabálás, fütyülés ugyanis tilos lesz.

 

Rendhagyó lesz a díjátadó is, ahol a sportolók maszkban, saját maguk akasztják majd nyakukba a gondosan lefertőtlenített érmet. Nem foghatnak kezet senkivel, ahogy az ölelkezés is szigorúan tilos lesz.

 

Kiket mikor láthatunk a képernyőn?

 

A MOB honlapján elkészítette az előzetes beosztásokat feltüntetve a magyar idő szerinti kezdéseket is. Ebből kiderül, hogy szombaton hét sportágban indulnak magyarok.

 

reprofoto/olimpia.hu

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!