Nyitókép forrása: Facebook/Viera Leščáková

 

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Mária Kolíková igazságügyi miniszter nem pusztán pártelnöki ambíciói miatt teszi kockára a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí egységét, hanem a márciusi kormányválság kimenetele miatt is. A Kolíková intrikái miatt parlamentből kiszorított Viera Leščáková, a Za ľudí alelnöke a HNonline.sk-nak adott interjújában elmondta, hogy hiába kérdezte meg újra és újra a Za ľudí liberális szárnyát arról, miért akarják leváltani a Veronika Remišovát a párt éléről, mindig csak azt a választ kapta, hogy a kormányválság miatt.

 

„Itt kell elmondani, hogy a párt elnökségének akkor egyértelmű határozata volt, amely kimondta, hogy a feltételük a kormányfőcsere, az egészségügyi miniszter cseréje és a négyes koalíció fenntartása. Ennek megfelelően fejeződött be a kormányválság. (…) Így nem látom értelmét a kormányválságra hivatkozni, mikor pontosan az történt, amit az elnökség akart”

 

fogalmazott a volt képviselő, akit Kolíková saját államtitkárának leváltásával szorított ki a parlamentből. Az államtitkár ugyanis visszatért a parlamentbe, kiszorítva Leščákovát, és ezzel kiegyenlítve a Za ľudí frakciójában a liberális-centrista erőviszonyokat. A dolog pikantériája, hogy egyes szlovák hírportálok szerint ha a leváltott államtitkárt Kolíková visszavenné a minisztériumhoz, Leščáková akkor sem térhetne vissza a törvényhozásba.

 

Leščáková elég határozottan cáfolta Kolíkováék azon érvelését, hogy az igazságügyi miniszternek azért kellett beavatkoznia a kormányválságba, mert Remišová hajlott a hármas koalícióra és az SaS nélküli kormányzásra.

 hirdetes_300x300  

 

„Ez nem igaz, méghozzá azért, mert Mária Kolíková abban az időben nagyon szorosan együttműködött az SaS elnökével, és a zsarolás taktikáját választották a kormánykoalícióval szemben, konkrétan azzal a lépéssel, hogy mint miniszterek, benyújtották lemondásukat. (…) Nem hiszem, hogy a legerősebb kormánypárt elnökével szemben ez volt a legjobb módszer a megállapodás kicsikarására. (…)”

 

fogalmazott Leščáková, majd kiemelte a lényeget:

 

„A zsarolás a kormány bukására ment ki. És ez a nagy különbség. A kormányválság kezelésénél Richard Sulík nyíltan a sajtó előtt kijelentette, hogy nem tér vissza a tárgyalóasztalhoz, tehát vagy hármas koalíció lesz, vagy bukik a kormány. És ebben a helyzetben mondta ki világosan Veronika Remišová, hogy számára a kormány bukása abszolút elfogadhatatlan kockázatot jelent. (…) Ezzel szemben Kolíková, Richard Sulíkkal együtt elfogadható politikai kockázatnak tekintetta ezt a forgatókönyvet, hiszen ezzel zsaroltak”

 

mondta. A kérdésre, hogy mi az alapvető különbség e tekintetben Kolíková és Remišová között, Leščáková azzal reagált, hogy Remišová nagyon kemény bírálója volt a Smer kormányainak, míg Kolíková ennek a kormánynak a tagja (államtitkára) volt.

 

Kolíková indítéka árulja el, mi lesz a sorsa a koalíciónak

 

A Za ľudí-ban zajló hatalmi harc indítéka már csak azért sem mellékes, mert meg fogja határozni a kormánykoalíció sorsát és azt, hogy mekkora esélye lesz a négyesfogatnak kihúznia a választási ciklus végéig. Elég, ha elképzeljük, hogyan alakult volt a koalíció sorsa, ha márciusban Remišová nem kezdi el keményen bírálni Sulíkot, némileg mérsékelve a kizárólag liberális szájíz szerint fogalmazó szlovák mediális teret.

 

Nem volt ugyanis elrugaszkodott teória, amit egynémely szlovák kommentátor írt meg akkor. Eszerint Kolíková és Sulík a kormány bukását, és elnöki segédlettel ügyvivő kormány felállítását akarta elérni, amelyben Kolíková megbízott kormányfő, Sulík pedig pénzügyminiszter lett volna.

 

Ezek után nem annyira meglepő, hogy Kolíková számára a legfőbb ok a Za ľudín belüli puccs végrehajtására a kormányválság kimenetele volt. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy ha Remišová elesik a párharcban, akkor csak idő kérdése, hogy a liberálisok mikor próbálnak újabb válságot kirobbantani.

 

Széthullás küszöbén a Za ľudí: Kolíková és liberálisai csatát vesztettek, nem lesz rendkívüli közgyűlés

 

Kolíková készen áll a liberális fordulatra a Za ľudí frakciójában

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!