Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Probst

 

Miközben Szlovákiában bizonytalan gumitörvényekkel próbálnak (nem) különbséget tenni beoltott és beoltatlanok között, Németországban az egészségügyi minisztérium olyan intézkedéscsomagot készít elő, amely kizárná a vakcinázatlan embereket az élet bizonyos területeiről, ha a koronavírus-fertőzések száma tovább nő.

 

Jens Spahn német egészségügyi miniszter a német szövetségi kormány és a 16 tartományi kormányzat elé olyan javaslatokat terjesztett be, amelyek megpróbálják keretbe foglalni, hogyan szervezze újra a korlátozásokat az ország, ha szétterjed az új járványhullám.

 

Miközben a német hatóságok is egy sor korlátozást vontak ki a forgalomból a nyári szezonra, az elmúlt hetekben ismét emelkedésnek indult a fertőzöttek száma.

 

 hirdetes_810x300  

A szakértők azzal érvelnek, hogy a koronavírusok általában hideg időben érzik jól magukat, amikor az emberek kevesebbet töltenek a szabadban, de többet ülnek otthon, zárt, kevésbé szellős térben. Emiatt kapta Spahn beterjesztése a „Biztonságos ősz és tél” címet. Tartalmáról a DPA hírügynökség számolt be a Süddeutsche Zeitunkg beszámolója alapján.

 

Ilyen lesz az ősz a németeknél

 

A jelenlegi javaslatok Európa legszigorúbb intézkedéseit tartalmazzák. Ha elfogadnák őket, akkor csak azok léphetnének be számos területre és létesítménybe, akik teljesen be vannak oltva, felgyógyultak a fertőzésből vagy rendelkeznek negatív teszttel.

 

Az üzletek, éttermek, fodrászatok, szépségszalonok, beltéri sportközpontok mind olyan helyszínnek számítanának, amelyek látogatásához negatív tesztre, korábbi fertőzöttséget igazoló okiratra vagy oltási igazolványra lenne szükség. Ez a három lehetséges feltétel az úgynevezett „3G szabály” – a német geimpf (oltott), geneen (felgyógyult) és getestet (tesztelt) szavakból.

 

A német egészségügyi tárca közlése szerint a szövetségi kormány azt fontolgatja, hogy a beoltatlan személyek mozgását korlátoznák, ha a fertőzések és a kórházban ápoltak száma egy határ fölé emelkedne. Ebben esetben a 3G csak 2G-re olvadnak, és csak azokat engednék be a meghatározott helyekre, akik be vannak oltva vagy átestek a fertőzésen.

 

Spahn egyúttal azt is javasolja, hogy az egész ország területén maradjon kötelező a maszkviselés egészen 2022 tavaszáig; országos szinten tegyék kötelezővé a vizsgálati, szellőztetési és higiéniai szabályokat az iskolákban és a napköziben. És nem mellesleg Németország is fizetőssé tenné a teszteket, abban a  reményben, hogy megnőne az oltakozni szándékozók száma.

 

Az ingyenes gyorsteszteket csak azok számára tennék elérhetővé, akik egészségügyi vagy más állapotuk miatt nem olthatnak be, vagy szakmai érvekkel igazolhatóan elutasítják az oltást (pl. várandős nők, allergiások vagy más kockázati csoportok).

 

Nagy csata lesz

 

A korlátozó intézkedésekről nyilvánvalóan nagy szócsatát folytatnak majd a tartományi és szövetségi politikai vezetők. Angela Merkel hamarosan leköszönő kancellárnak augusztus 10-én kellene meggyőzni őket a szigorú intézkedések szükségességéről. Nem lesz egyszerű, a szigorítások kihatnak a közvéleményre, márpedig a német választási kampány ebben a hónapban célegyenesbe fordul, szeptember 26-án pedig választások lesznek.

 

Valószínűleg emiatt fogalmaz a kancellárasszony igen óvatosan. Az intézkedésekkel „ösztönzött” oltásokat „közvetetten kötelező oltásokként” emlegette, és jelezte, hogy igen körültekintően kell bánni ezzel az eszközzel. Nem csoda. Még saját kormánya sem egységes a kérdésben.

 

Merkel elsőtisztje, Helge Braun egy héttel ezelőtt arról beszélt, hogy a vakcinát elutasítók ne is álmodjanak a beoltottakéval azonos jogokról és mentességekről. Közben Christine Lambrecht család- és igazságügyi miniszter  elutasította a megkülönböztetést, és a 3G mindenekfeletti megtartása mellett kardoskodott.

 

A mai napig Németországban 44,5 millió embert oltottak be, ami a lakosság 53 százaléka.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.