Nyitókép forrása: pxhere.com

 

A teljesen beoltott személyek is terjeszthetik a koronavírus Delta-variánsát, de az oltások csökkentik a megfertőződés és a megfertőzés esélyét, így nagyobb a védelem, mint a beoltatlan személyeknél – derül ki egy csütörtökön, a brit Oxford Egyetem által közzétett tanulmányból.

 

A tanulmány elkészítésén a brit egészségügyi minisztérium és a brit statisztikai hivatal is részt vett, megerősítették, hogy a Pfizuer/BioNTech és az AstraZeneca vakcinák is „jó szintű védelmet biztosítanak a Delta-variáns ellen, de hatékonyságok azonban kisebb, mint az Alfa-variáns (brit  mutáció) esetében volt”.

 

Azok, akik a betegség átvészelése után kapták meg az oltást, még erősebb immunvédelmet kaptak a koronavírus ellen. Ugyanakkor azok szervezetében, akik a tejes oltottság ellenére is megfertőződtek szervezetében nagyjából hasonló mennyiségű vírus jelenlétét mutatták ki, mint a beoltatlanok szervezetében. Az Alfa-variáns esetében a vírusszám jóval alacsonyabb volt.

 

 hirdetes_810x300  

„Nem tudjuk, milyen mértékben terjeszthetik a vírus a teljes oltottsággal rendelkező személyek”

 

hangsúlyozta a tanulmány egyik szerzője, Sarah Walker járványszakértő, ugyanakkor leszögezte, hogy az, hogy ugyanannyi vírus található a szervezetükben, mint a nem beoltottaknál, arra utal, hogy nem annyira védettek a Delta-variáns ellen, mint amennyire a szakértők korábban becsülték.

 

Walker szerint épp ezért kell minél több embernek beoltatnia magát, mert még ha nem is véd teljesen a vakcina a megfertőződéstől, az esélyét csökkenti.

 

A tanulmány az oltások által biztosított védelmet vizsgálta meg május 17. előtt és után. Ezen a napon vált domináns mutációvá Nagy-Britanniában a Delta-variáns. Több mint 384 ezer olyan mintát ellenőriztek le,  amelyek a 2020. december 1. és 2021. május 16. közötti időszakból származtak, majd további 358 ezer ember mintájával vetették össze az eredményeiket a május 17. és augusztus 1. közötti időszakból.

 

A szakértők szerint ilyen tömeges elemzések nélkül lehetetlen megbecsülni a vakcinák hatását az új mutációk terjedésére, különösen a tüneteket nem produkáló fertőzöttek esetében. Különösen, ha a beoltottak továbbra is meg vannak arról győződve, hogy totális védelemmel rendelkeznek a koronavírus ellen.

 

Nagy-Britanniában 41 millió embert tartanak nyilván teljesen beoltott személyként.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!