Nyitókép forrása: SITA/Ivan Fleischer

 

Néhány ezer ember, egyes források szerint mintegy 6000 tüntető vehetett részt a Smer által szervezett kassai kormányellenes tüntetésen. A bukott és korrumpálódott baloldal olyan politikusai álltak fel a pódiumra, mint Robert Fico smeres pártelnök, a kommunista-marxista Ľuboš Blaha, Ladislav Kamenický expénzügyminiszter vagy Robert Kaliňák unokaöccse, Erik Kaliňák.

 

Robert Fico Zuzana Čaputová kormányfőt ostorozta, amiért az „megakadályozta, hogy népszavazás útján gyakorolja a nép a hatalmat”. Szerinte ez az „újkori Szlovákia” legnagyobb szégyene. Fico beszéde után a tömeg egy része távozik. Később Ľuboš Blaha mondott beszédet, aki arra buzdította híveit, hogy úgy számoljanak a mostani kormány fennállásával, ahogy „elődeik számoltak a fasisztákkal”. Blaha szerint az ország egyre inkább a fasizmus felé sodródik, és erről Matovič és Čaputová tehet. (Megjegyezzük, a nyíltan marxista Blaha előszeretettel fotózkodik kommunista önkényuralmi jelképekkel, pártja a Smer, amelynek ő az egyik alalnöke pedig szorosan együttműködik a fasisztának tartott ĽSNS és Republika pártokkal).

 

Blaha után Ladislav Kamenický majd Erik Tomáš kapott szót, sőt, Ivan Gašparovič exállamfő is lehetőséget kapott felszólalni. A Smer és a Repbulika által egyidőben és mindkét esetben Kassán szervezett demonstráció nem sokkal negyed hat után ért véget. Pozsonyban azonban azonban a helyzet merőben más.

 

 hirdetes_300x300  

A fővárosban a tüntetők egy része provokálja a rendőröket, és egyes csoportok igyekeznek blokkolni a forgalmat. Délután 17 óra körül némi egyezkedés árán a rendőrségnek sikerült megállapodni a tüntetők egy csoportjával, hogy ne blokkolják tovább az Óváros utcát, később azonban sikerült akadályozniuk a forgalmat a Hodža térnél és Főpályaudvarnál. Pozsony belvárosában háromnegyed hét körül jelentős torlódások és dugók alakultak ki.

 

Körkép.sk, aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!