Nyitókép forrása: archív

 

Csehországban továbbra is marad a régiben a téli és nyári időszámítás váltása. A cseh kormány úgy döntött, hogy jelenleg érvényes rendszer még öt évig megmarad. Csehország továbbra is március utolsó vasárnapján vált majd át a nyári időszámításra, és október utolsó vasárnapján a tálire. Ezt a felosztást 1979-ben még az egységes Csehszlovákiában vezették be az energiaválságra való tekintettel.

 

1979-ben az elő óraátállításra április első szombatján került sor, (majd 1981-től az utolsó márciusi szombat volt a váltó nap), a téli időszámításra szeptember utolsó hétvégéjén, szombatról vasárnapra virradóra váltottak.

 

1996-tól az Európai Bizottság kitolta a nyári időszámítás határát október utolsó hétvégéjéig, a váltás így az adott hétvégén, szombatról vasárnapra virradóra történik a 03:00 óra 02:00-ra való átállításával. Azért ez az időpont, mert az éjszakai forgalom ekkor a legkevésbé aktív.

 

 hirdetes_810x300  

Az EU két évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni ismét a nyári és téli időszámítás megtartásáról, megjegyezzük, az EP-választások előtt húzták elő a témát, ezzel próbálva érzékeltetni, hogy a migránsválság és az elhiteltelenedés válságába került EU mennyire fontos az emberek hétköznapi élete szempontjából…

 

Az akkor indult tárgyalások és vizsgálódások eredményeképpen elvileg 2021 őszén történt volna az utolsó óraátállítás. A tagállamok azonban nem tudtak megegyezni abban, hogy melyikük melyik órát akarja megnyerni magának. Más szavakkal: hosszan tartó nyári estéket, vagy korábbi téli hajnalokat akar. Volt olyan forgatókönyv, amely Csehországot és Szlovákiát az utóbbiakhoz sorolta, szemben azzal, hogy Magyarország az előbbiek táborát erősítette volna. Az elképzelés, hogy a tagállamok maguk döntsék el, melyik csoportba akarnak tartozni, súlyos aggályokat vetett fel A gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok gyakorlati kivitelezését illetően (pl. Szlovákiában nyolckor már dolgoznak, míg Magyarországon még egy óra van a műszak kezdéséig, vagy épp fordítva…).

 

A témát egységes megállapodás híján inkább jegelték. A cseh kormány pedig még öt évet adott a jelenlegi rendszernek.

 

Melyik időszámítást tartanák meg a szomszédos országok?

 

A csehek vélhetően a téli időszámítás mellett döntenek

 

Záborská: Amennyiben a nyári időszámítást választjuk, akkor a tanításnak is később kell kezdődnie

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!