Virgil
  • HUF: 369.30
  • USD: 1.13
  • 2 °C
  • 10 °C

Hirdetés (X)

Uncategorized

96 éves korában szökött meg bírósági pere elől az egykori náci titkárnő

A vád szerint 11 ezer zsidó halálában bűnrészes.

Nyitókép: AP/Twitter

 

A 96 éves Irmgard Furchnernek csütörtökön kellett volna bíróság elé állnia Észak-Németországban. A vád szerint 11 ezer zsidó halálában bűnrészes egykori titkárnő azonban megszökött az igazságszolgáltatás elől. A bíróság elfogatóparancsot adott ki ellene.

 

„Egyszerűen csak taxiba szállt“ – mondta el a bírósági szóvivő, Frederike Milhoffer, majd a gyanú szerint egy metróállomásra vitette magát Hamburg külvárosában.

 

A stutthofi koncentrációs tábor egykori titkárnőjének a fiatalkorúak bírósága előtt kellett volna megjelennie Itzehoe-ban, miután nem volt nagykorú, mikor a táborban dolgozott. A nő azonban eltűnt az idősotthonból, ahol lakik – írja a BBC.

 

A holokausztot túlélő egykori táborlakók és az elhunytak családtagjai felháborodásukat fejezték ki, amiért a nő ilyen egyszerűen meg tudott szökni.

 

 „Mindez a túlélők és a jogállamiság hihetetlen mértékű semmibe vételét mutatja“

 

– közölte a Nemzetközi Auschwitz Bizottság.

 

Nem volt katona, de az ügyészek szerint tudta, mi zajlik

 

Furchner ügye azért egyedülálló, mert ő az első, aki nem katonaként, hanem civilként dolgozott Stutthofban, és perbe fogták. A nő 1943 és ’45 között gépírónőként szolgált Paul-Werner Hoppe táborparancsnok mellett Lengyelországban, a mai Gdansktól nem messze, az akkoriban Danzignak nevezett városban.

 

Két évvel a háború vége előtt már kulcsfontosságú információkkal rendelkezett arról, mi folyik a koncentrációs táborokban.

 

Egy 1954-es perben tanúvallomásában elmondta, hogyan diktálta neki Hoppe az üzeneteit, de azt állította, hogy semmit sem tudott arról, hogy Stutthofban gyilkosságok történnek.

 

Gázkamrák, méreginjekciók, tarkólövés, éhhalál

 

A táborban, mely híres volt gyalázatosan rossz körülményeiről, 100 ezer embert tartottak fogva. Közülük 65 ezren nem élték túl a borzalmakat. Az áldozatok között nem csak zsidók, de elfogott szovjet katonák és sok lengyel is volt.

 

Ők gázkamrákban, méreginjekciók vagy tarkólövés által lelték halálukat, de sokan éhen haltak az elégtelen élelmezés miatt.

 

A legtöbben azonban a halálmenetekben vesztették életüket, melyeket a háború vége felé indítottak el a táborból nyugatra.

 

A mostani tárgyalás az utolsó náci perek egyike lett volna, leginkább amiatt, hogy a vádlottak és a vádlók nagy része sem él már.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gerembes Karcsi
2021. okt. 02. 08:19

Én az öreg lánynak drukkolok és kívánom sose igyek bíróságra ezt az ügyet munkába volt mint gépíro akkor még mivan! És szorítok a többieknek ha még el közülük valahanyis van e világon, de jovolna a többi nyugati országokban is körül nézne a kedves igazság mindenkinek és bűnhődés a bűnösöknek akkor jöhet az USA britek spanyolok franciák a gyarmatosítás által kiontot emberi életeket ezek az országok mikor fognak bunhodni? Majd elfelejtetem VAtikant ok hány latinamerikait ausztrál Afrikait gyilkoltak le

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket