Nyitókép: AP/Twitter

 

A 96 éves Irmgard Furchnernek csütörtökön kellett volna bíróság elé állnia Észak-Németországban. A vád szerint 11 ezer zsidó halálában bűnrészes egykori titkárnő azonban megszökött az igazságszolgáltatás elől. A bíróság elfogatóparancsot adott ki ellene.

 

„Egyszerűen csak taxiba szállt“ – mondta el a bírósági szóvivő, Frederike Milhoffer, majd a gyanú szerint egy metróállomásra vitette magát Hamburg külvárosában.

 

 hirdetes_810x300  

A stutthofi koncentrációs tábor egykori titkárnőjének a fiatalkorúak bírósága előtt kellett volna megjelennie Itzehoe-ban, miután nem volt nagykorú, mikor a táborban dolgozott. A nő azonban eltűnt az idősotthonból, ahol lakik – írja a BBC.

 

A holokausztot túlélő egykori táborlakók és az elhunytak családtagjai felháborodásukat fejezték ki, amiért a nő ilyen egyszerűen meg tudott szökni.

 

 „Mindez a túlélők és a jogállamiság hihetetlen mértékű semmibe vételét mutatja“

 

– közölte a Nemzetközi Auschwitz Bizottság.

 

Nem volt katona, de az ügyészek szerint tudta, mi zajlik

 

Furchner ügye azért egyedülálló, mert ő az első, aki nem katonaként, hanem civilként dolgozott Stutthofban, és perbe fogták. A nő 1943 és ’45 között gépírónőként szolgált Paul-Werner Hoppe táborparancsnok mellett Lengyelországban, a mai Gdansktól nem messze, az akkoriban Danzignak nevezett városban.

 

Két évvel a háború vége előtt már kulcsfontosságú információkkal rendelkezett arról, mi folyik a koncentrációs táborokban.

 

Egy 1954-es perben tanúvallomásában elmondta, hogyan diktálta neki Hoppe az üzeneteit, de azt állította, hogy semmit sem tudott arról, hogy Stutthofban gyilkosságok történnek.

 

Gázkamrák, méreginjekciók, tarkólövés, éhhalál

 

A táborban, mely híres volt gyalázatosan rossz körülményeiről, 100 ezer embert tartottak fogva. Közülük 65 ezren nem élték túl a borzalmakat. Az áldozatok között nem csak zsidók, de elfogott szovjet katonák és sok lengyel is volt.

 

Ők gázkamrákban, méreginjekciók vagy tarkólövés által lelték halálukat, de sokan éhen haltak az elégtelen élelmezés miatt.

 

A legtöbben azonban a halálmenetekben vesztették életüket, melyeket a háború vége felé indítottak el a táborból nyugatra.

 

A mostani tárgyalás az utolsó náci perek egyike lett volna, leginkább amiatt, hogy a vádlottak és a vádlók nagy része sem él már.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.