Nyitókép forrása: SITA/Christian Hartmannn, Pool Photo via AP, a képen az EP jelenlegi elnöke, David Sassoli látható

 

Lejár David Sassoli (olasz) EP-elnök két és féléves megbízatása, így az EU törvényhozónak mondott testülete új vezért választ. Jelöltekből nincs hiány, a kritériumok között pedig nem csak a klímapolitikai, migrációs és szivárványos elköteleződés szerepel. A Politico.eu brüsszeli hírportál szerint a szocdemem németországi győzelme begyűrűzhet az EP-be is, és a szocialista frakció bejelentkezhet az EP-elnöki székért németországi térnyerésükre hivatkozva. Jelöltekből nincs hiány.

 

Persze, az új elnök közel sem lesz olyan kényelmes helyzetben, mint Sassoli volt a ciklus félidejéig. A 2024-es EP-választásokhoz közeledve, egyre keményebb verseny és retorika várható az egyes frakciók között.

 

Egyelőre egyetlen jelölt sem vállalta nyilvánosan a megmérettetést, de a Politico kulisszák mögötti információkra hivatkozva már közölt párt nevet.

 

  hirdetes_300x300   
David Sassoli

 

Az olasz politikus 2019-ben meglepetésszerűen vált az EP elnökévé, ne nem képességei alapján, hanem az uniós vezetői posztok (EB-elnök, ET-elnök, EKB-elnök, külügyi főmegbízott) elosztásának következményeképpen, egyfajta alku részeként. A dolog azért volt érdekes, mert elvileg Sassolinak most a félidőben át kéne adnia helyét egy konzervatív jelöltnek – ő maga ugyanis baloldali. Eltelt közel két és fél év, a szocialista frakció természetesen úgy gondolja, hogy az akkori alku már nem érvényes.

 

Történetesen a Néppárt frakciójának elnöke Manfred Webernek kellene átvenni a posztot. Csakhogy ő hetekkel ezelőtt elutasította azt. Weber jelenleg azon kívül, hogy a Néppárt frakcióvezetője, egyúttal az EPP uniós szintű ernyőszervezetének az elnöke is. Weber tehát kiesett a versenyből, és ez elég indok volt a szocialista frakciónak, hogy semmisnek nyilvánítsa a korábbi megállapodást.

 

Ugyanakkor Sassoli már 65 éves, ténykedésének jelentős részét pedig beárnyékolta a koronavírusjárvány és az érzés, hogy az EU ezen a téren is kudarcot vallott. Ráadásul, a szocialistákon kívül senki sem támogatná – különösen az Európai Néppárt nem. Ráadásul a liberális frakció is neheztel rá, amiért „nem védte meg az EP-t az Európai Bizottsággal szemben” a jogállamisági kritériumok betartatása kapcsán. Itt arról van szó, hogy az EB végül nem pontosan úgy ültette át a gyakorlatba a jogállamisági mechanizmust, ahogy az EP követelte.

 

A liberálisok más miatt is aggódhatnak. Ha támogatnánk Sassolit, lehet, hogy elveszítenék a Néppárt támogatását az Európai Tanács elnökének jelöltjüke, a jelenleg is regnáló Charles Michel (belga) újraválasztásában.

 

Roberta Metsola

 

A másik jelölt egy 42 éves máltai politikusnő, Roberta Metsola (máltai). Róla két dolgot mindenképp érdemes tudni: politikai karrierje végig az EU bürokráciájának buborékjában vezet, illetve hogy szerepel a Soros Gyürgy EP-beli szövetségeseit tartalmazó listán. A migráció egyik támogatója. uniós attaséként kezdte, folyékonyan beszél finnül és olaszul. Négy gyermek anyja, férje finn állampolgár.

 

Két dolog miatt is felkerülhetett a Politico listájára. Az egyik, hogy nő, a másik, hogy egy Brüsszelben kedvelt (megjegyezzük, baloldali vezetésű) kis ország képviselője, Máltáé. Máltának csak 6 EP-képviselője van. Ugyanakkor, sokan szeretnék, ha nem mindig a nagy tagállamok adnák az EU vezető posztjait betöltő személyeket. Migrációpárti kijelentései és támogatói háttere sokak szemében teszik ideális jelöltté. Ha Metsola hivatalosan is megerősíti indulását, akkor a Néppárt jelöltje lenne, vagyis a liberális frakció támogatása sem kizárt (lebarterezhetik Charles Michel megválasztásával).

 

Esther de Lange

 

A holland kereszténydemokraták politikusa, 46 éves, 2007-től EP-képviselő, az EP környezetvédelmi bizottságának tagjja, részt vett a Néppárt klímaváltozásról szóló állásfoglalásának kidolgozásában. Ezért több kritikát kapott, nem volt elé radikális és konkrét – magyarul: nem tükrözte szóról szóra a balliberálisok és a mainstream álláspontját.

 

De Lange neve gyakran merül fel Manfred Weber alternatívájaként a Néppárt frakciójának élén. Ahogy Metsola, úgy de Lange is az EPP legbefolyásosabb női politikusainak egyike.

 

De Lange elvileg a szocdemek számára sem csípőből elutasítható jelölt. Ugyanakkor túlságosan is az északi országok megszorító (fegyelmezett) költségvetési politikájának követőjeként tartják számon, ami a szociális intézkedések bővítését és az államadósság megemelését szajkózó baloldalnak nem elfogadható.

 

Esteban Gonzales Pons

 

Egykori valenciai spanyol szenátor, a konzervatív néppárt korábbi munkatársa, aki egykor Weber elsőtisztje volt. Kiváló retorikai képességeiről ismert. 57 éves, három gyermek apja.

 

A spanyol EP-képviselő nem hivatalosan utalt arra, hogy nincsenek EP-elnöki ambíciói, mások EP-képviselők azonban épp az ellenkezőjét hitették el a köztudatban.

 

Gonzales Ponsról érdekes tudni, hogy ő lett volna a Néppárt frakcióvezetője, ha Manfred Webert megválasszák az Európai Bizottság elnökének. Ez nem történt meg, ám a bizottsági tisztújítás után Weber egészségügyi okokból egy időre háttérbe vonult, és ez idő alatt Gonzales Pons vezette a Néppártot.

 

Őt nem az európai ideológiák, hanem a spanyol belpolitika teheti majd próbára. Iratxe Garcia szocdem EP-képviselő korábban egyértelművé tette, hogy sem ő sem a szocialista frakció nem támogat egyetlen jelöltet sem a spanyol jobboldali PP pártból.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.