Nyitókép: Petőfi Kulturális Ügynökség

 

A Pilinszky János születése centenáriumának, és halálának 40. évfordulójához kapcsolódó Pilinszky100 elnevezésű programsorozat 2021. januárjában indult útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával, Juhász Anna irodalmár szerkesztésében.

 

Az első fél évben leginkább beszélgetéseket, videókat, irodalmi utazásokat felsorakoztató centenáriumi megemlékezés szeptembertől rendhagyó irodalomórával, irodalmi sétával, kétheti beszélgetésekkel, egy emlékkönyv kiadásával és november 26–27-én egy kétnapos, több generációt megszólító Pilinszky PIKNIK-kel várja az érdeklődőket. A centenárium ezidáig közel százezer embert szólított meg programjaival, a szervezők célja, hogy év végégig ez a szám megduplázódjon. A Pilinszky centenáriumi év második félévében olyan alkotók csatlakoznak az előadók, megszólalók sorához, mint Lator László, Ágh István, Földes László Hobo, Márton László, Udvaros Dorottya, Mezey Katalin vagy Zalán Tibor.

 

 hirdetes_810x300  

Rendhagyó irodalomórák

 

A Pilinszky centenárium tervezésénél a kezdetektől fontos célkitűzés volt a középiskolás generáció érdeklődésének felkeltése és a téma iránti figyelmük fenntartása. Pilinszky hálás téma, mert nagyon népszerű a fiatalok körében. A centenárium keretein belül szeptembertől indultak el a kifejezetten a fiatalokat, középiskolásokat megszólító programok, a rendhagyó irodalomórák azzal a céllal, hogy ezeken az irodalomórákon Juhász Anna irodalmár szakmai vezetésével bemutassák és közelebb hozzák az ifjúsághoz a XX. század meghatározó alkotóját.

 

Ezzel a programmal a fővárosi és vidéki középiskolásokat szeretnék megszólítani, az órák helyben az iskolákban vagy egyéb budapesti helyszíneken kerülnek megrendezésre – az érdeklődők a [email protected] címen jelentkezhetnek az iskola megnevezésével.

 

Pilinszky irodalmi beszélgetések

 

A Pilinszky100 centenáriumi sorozat gerincét a januárban indult, kétheti a beszélgetések adják. A sorozat alaptétele az, hogy Pilinszky Jánosról gondolkodni annyit tesz, mint a költészetről gondolkodni. A sorozat legutóbbi estjén Harmath Artemisz és Győrei Zsolt mesélték el kötődésüket a költőhöz, legközelebb október 21-én Petőcz András és Géczi János költők érkeznek az irodalmi estre a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermébe. Ezt követően olyan vendégeket hallgathat meg a közönség élőben a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében (élőben vagy felvételről), mint Mispál Attila, Hafner Zoltán, Győrffy Ákos, Halmosi Sándor, Falcsik Mari, Müller Péter Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla és Lővétei Lázár László.

 

„Körülbelül idő” – Pilinszky Budapestje / Irodalmi séta Juhász Annával

Október 16. 11.00 Vendég: Makranczi Zalán színművész

 

Ismerve gyöngémet, otthon nem iszom kávét, hogy sétáimon ihassam. Erre a célra, cigaretta helyett, séta-füzetet hordok magammal, hogy elfoglalhassam magamat. Cigaretta helyett = versírás.” (Pilinszky János. 1966)

 

A centenáriumi programsorozat keretein belül indult nagy népszerűségnek örvendő Pilinszky irodalmi séta is folytatódik az őszi időszakban.

 

Milyen volt Pilinszky János városképe? Hol szeretett sétálni, hol élt, hol volt otthon, merre ült le, kivel hol találkozott? Melyek voltak belvárosi otthonai és melyik kávézóba és presszóban találkozott barátaival, hol írt, dolgozott?

 

A következő irodalmi séta október 16-án lesz, vendég Makranczi Zalán színművész.

 

Pilinszky PIKNIK

 

Az egész centenáriumi év megkoronázása a novemberre tervezett Pilinszky PIKNIK – egy kétnapos színes, számos programot felvonultató ünnepség. A Pilinszky PIKNIK-et a Petőfi Irodalmi Múzeumban november 26-án és 27-én tartják: lesz rendhagyó irodalomóra, beszélgetés Pilinszky fotográfiáiról, lesz koncert, könyvbemutató, irodalmi beszélgetés, filmvetítés és felolvasószínház is. Olyan programokkal készülnek a szervezők, ami minden generációt megszólít és élményszerűen mutatja be a XX. század egyik legfontosabb költőjének életművét.

 

November 26-án, pénteken többek között Bánki Éva, Regős Mátyás, Nagy Lea, Zalán Tibor, Bogyay Katalin, Ugron Zsolna és Lator László méltatják a költő munkásságát. Ezenkívül lesz rendhagyó tárlatvezetés a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett Két portré / Mészöly-Pilinszky 100 kiállításon Wirth Imrével, a kiállítás kurátorával. Egy Pilinszky emlékkönyv bemutató is megrendezésre kerül és a költő fotográfiáiról Bartis Attila és Dobos Tamás beszélget majd.

 

November 27-én, a költő születésének 100. évfordulóján színes programkínálat várja az érdeklődőket: Földes László Hobo, Seress Zoltán színművészek előadása; a filmklubban a Psyché vetítése és értelmezése Cserhalmi György és Gelencsér Gábor, Pátkai Rozina zenésztársaival; ezenkívül egy Pilinszky: Tilos csillagon előadás; míg Ágh István, Márton László, Mezey Katalin, írók mellett Udvaros Dorottya és Kovács Ferenc Öcsi egy emlékesttel készülnek aznap.

 

A programokról részletesebb információt a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Juhász Anna Irodalmi Szalon Facebook oldalán találnak.

 

Petőfi Kulturális Ügynökség/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!