Nyitókép: AP Photo/Lisa Leutner

 

Minden tisztségéről lemond és kivonul a politikából Sebeastien Kurz volt osztrák kancellár. Utódja a kancellári székben vélhetően Karl Nehammer osztrák belügyminiszter lesz.

 

A 35 éves Kurz tíz éve politizál, de délelőtti nyilatkozatában azt mondta: teljesen ki akar vonulni a politikából. Októberben már lemondott a kancellári tisztségről, azóta elnökként és frakcióvezetőként irányította pártját, az Osztrák Néppártot (ÖVP). December másodikán azonban hivatalosan is bejelentette, hogy ezekről a tisztségeiről is lemond, a párt elnökségét August Wögingernek adja át.

 

 hirdetes_300x300  

Új fejezetet nyit

 

Bizalmasai korábban arról beszéltek, a politikából való teljes kivonuláshoz Kurznak a végső lökést fia születése adta meg, és ezt beszédében ő maga is elismerte, bár hozzátette azt is, hogy az évek alatt a politika iránti lelkesedését is elvesztette.

 

Mint mondta, rendkívül szerencsés és hálás az elmúlt „tíz, hihetetlenül intenzív” évért, de eközben semmi másra nem maradt ideje.

 

„Bizonyos dolgokat elhanyagoltam, többek közt a saját családomat. A politika teljes embert kíván, és én az elmúlt években 100 százalékos lelkesedéssel vetettem bele magam”, de az elmúlt hetek-hónapokban ez egyre csökkent

 

– mondta nyilatkozatában.

 

A kiábránduláshoz hozzájárult az is, hogy – saját szavaival élve – valóságos hajtóvadászatot indítottak ellene – ezzel utalva az ellen folytatott, gazdasági és korrupciós nyomozásokra.

 

„Sem szent, sem bűnöző nem vagyok”

 

– mondta nyilatkozatában a politikus, aki hozzátette: sokszor a saját elvárásainak sem tudott megfelelni.

 

És bár míg korábban biztos volt benne, hogy újraválasztási kampányában semmi sem akadályozhatja meg, fia születése megváltoztatta a véleményét. Az új évben ezért új fejezetet akar kezdeni és miután családjával töltött egy kis időt, új szakmai kihívásoknak szenteli az idejét.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.