Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A kormány szerdán fogadta el Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter időseknek szánt oltási utalványokról szóló javaslatát. Csak egy szavazaton múlt, de pénteken a parlamenten is átment az indítvány, hogy az ügyről gyorsított eljárásban szavazzanak a képviselők, így a javaslat gyakorlatilag második olvasatba került.

 

Az oltási utalványokat a 143 jelenlévő képviselőből 72-en támogatták. Épp csak egy hajszálon múlt, hogy elbukjon a beadvány. Igor Matovič meg is jegyezte a szavazás után, ha a Smer minden képviselője jelen van az ülésen, és nemmel szavaz, vagy tartózkodik, akkor nem megy át a javaslat. A négy semeres képviselő hiányzása okán a kvórum (a jelenlévő képviselők többsége) alacsonyabb volt, így a sikerhez 72 támogató szavazat is elégnek bizonyult. 60 képviselő szavazott nemmel, 11 tartózkodott.

 

A javaslatot a kormányon belül csak az SaS nem támogatta, ám jelenleg a parlamentben a második legesőbb koalíciós pártról van szó, 19 képviselővel. Ők már a kormányülésen is ellenezték az utalványok ötletét, de jelezték, hogy nem fogják kifogásolni, ha a többi partner az ellenzéki szavazatok segítségével viszi át a javaslatot a törvényhozáson. A Hlas képviselői mind jelen voltak, és egyikük sem támogatta a javaslatot.

 

 hirdetes_810x300  

A második szavazásnál nem feltétlenül lesz elég a 72 támogató szavazat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!