Nyitókép forrása: SITA/Martin Havran

 

A Járványszakértők Tanácsa a lockdown hét nappal történő meghosszabbítását javasolja a kormánynak, a zárlat tehát 2021. december 16-ig tartana – közölte információt  Zuzana Eliášová, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője.

 

„A járványhelyzet a lockdown tíz nappal ezelőtti bevezetéséhez képest láthatóan nem javult. A napi esetszámok átlaga továbbra is 10 ezer felett jár, a kórházban ápoltak száma 3400 körül mozog és az előző héthez képest 38 százalékkal nőtt a halálos áldozatok száma”

 

mondta a szóvivő.

 

Az országos zárlat bevezetésekor a járványhelyzet javulása lett volna annak feltétele, hogy a kormány enyhítsen a jelenlegi zárlaton, ám ha ez bekövetkezett volna is, akkor is csak a teljesen beoltottakra vagy a 180 nappal nem régebben fertőzésen átesettekre vonatkozó szabályozásokon enyhítettek volna.

 hirdetes_400x285  

 

A lockdown meghosszabbításán kívül a szakértők tanácsa javasolja a kijárási tilalom fokozott betartatását és az otthoni munkavégzés nyomatékos ajánlását azokban a munkakörökben, ahol ez lehetséges.

 

A szakértők új intézkedéseket is javasolnak, például kiterjesztenék az OTP-rezsimet a vonatok és autóbuszok távolsági járataira. A Tanács szerint az emberek mobilitásának csökkentése a leghatékonyabb rövid távon hatást gyakorló intézkedések a koronavírus terjedése ellen.

 

Az egészségügyi tárca közlése szerint a kórházak naponta átlagban 375 beteget vesznek fel koronavírus-fertőzéssel, ami 25 fővel nagyobb szám, mint az egy héttel ezelőtti átlag. A korábbinál több beteget kell felvenniük a Pozsony, Trencsén, Nyitra és Nagyszombat megyében lévő kórházaknak is.

 

„Jó hír, hogy nő az érdeklődés a koronavírus elleni vakcina iránt. A 46. héten több mint 50 ezren oltatták be magukat, a harmadik, emlékeztető oltást 95 ezren vették fel – ez így eddig összesen 478 945 fő. Legalább egy adag oltást a felnőtt lakosság 58 százaléka vette fel”

 

közölte a szaktárca. Csak novemberben több mint 10 300 beteget vettek fel COVID miatt a kórházakba, közülük 8400 nem teljesen beoltott volt.

 

SITA, körképs.k

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.