Nyitókép: SITA/AP Photo/Petr David Josek

 

A cseh koalíciós kormány programja realista, nem ígér teljesíthetetlen dolgokat és célja, hogy Csehország a világ legfejlettebb országai közé kerüljön – jelentette ki Petr Fiala miniszterelnök szerdán Prágában, amikor ismertette kormánya programját és bizalmat kért számára a képviselőháztól.

 

Petr Fiala szerint a kormány mihamarabb stabilizálni kívánja a közkiadásokat, elindítani az évek óta halogatott nyugdíjreformot, külpolitikájában pedig fel akarja újítani a Václav Havel egykori államfő nevével fémjelzett irányvonalat, amely a demokráciára, az emberi jogokra és a civil társadalomra helyezi a hangsúlyt.

 

„Csehország a demokratikus Európa részét képezi, érvényesíteni akarjuk a szabadság és a demokrácia értékeit”

 

 hirdetes_810x300  

– szögezte le a kormányfő. Megjegyezte, hogy Csehország 2023 végéig el akarja fogadni az úgynevezett Magnitszkij-törvényt, amely szankcionálja az emberi jogok megsértését a világban.

 

A kormány elkötelezett híve Csehország EU és NATO-tagságának, aktív külpolitikát kíván folytatni, és 2025-ig a GDP két százalékára tervezi emelni a védelmi kiadásokat, amelyet törvénybe is iktatnának – hangsúlyozta Petr Fiala.

 

Az ANO mozgalom nem fog bizalmat szavazni a kormánynak, mert programjában teljesíthetetlen dolgokat ígér – jelentette ki Andrej Babiš, az ellenzéki mozgalom elnöke, volt kormányfő, aki majdnem másfélórás beszédben reagált Petr Fiala alig félórás felszólalására. Beszédében Babiš nagyon sikeresnek nevezte az előző kormányt és bírálóan szólt az új kormányprogramról.

 

Tomio Okamura, a szintén ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia Pártjának (SPD) elnöke ugyancsak kijelentette, hogy pártja képviselői a kormány ellen fognak szavazni.

 

A 200 tagú parlamenti alsóházban az ötpárti kormánykoalíciónak 108 képviselője van, a hatályos szabályok szerint a bizalom megszerzéséhez a kormányoldalnak az ülésteremben jelenlévő képviselők egyszerű többségének  szavazatát kell megkapnia.

 

A bizalmi szavazásra várhatóan szerdán késő délután vagy este kerül sor, miután a kormányprogram vitájára több tucatnyi, többségében ellenzéki képviselő jelentkezett felszólalásra.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.