Nyitókép: Körkép.sk

 

A farsangi időszak egyik legkedveltebb étele a farsangi fánk, lehet az forgácsfánk, másik nevén csörögefánk, vagy pihe-puha ízletes szalagos fánk. Ez utóbbi kelt tésztából készül, ezért sokan félnek tőle, pedig nem is kell hozzá nagy tudomány, csak talán egy pici gyakorlat. De kezdő háziasszonyok is bátran nekiállhatnak, hiszen messze még a farsang vége, és második, vagy harmadik próbálkozásra már biztosan tökéletes fánk kerül az asztalra. A finom falat és a sikerélmény egyaránt megéri a ráfordított időt.

 

Mint tudjuk, a farsang vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig tart, ami idén március 2-ra esik, tehát idő van bőven, meg egyébként is, bármikor elkészíthető.

 

 hirdetes_400x285  

 

A szalagos farsangi fánk elnevezését az oldalán övszerűen körbefutó világosabb sávról kapta, olyan ettől, mintha az aranybarna fánkot egy krémszínű szalaggal díszítenénk.

 

Most egy nagyon aprólékos, kezdők számára kidolgozott, de egyszerű receptet adunk közre.  Még a konyhai mérleget sem kell elővenni hozzá!

 

 

Szalagos farsangi fánk

 

A kelt tésztánál csupán szemmértékkel dolgozom, ezért a mennyiség hozzávetőleges.
Körülbelül fél kg sima lisztet fogok használni.

 

Kb. 1 deci (dl) langyos, cukrozott tejben felfuttatok kb. 3 dkg élesztőt. (Ami a boltban kapható kis kocka, annak a kétharmada.) Körülbelül 10 perc alatt fut fel, letakarva, langyos helyen.

 

1 kg sima lisztnek nagyjából a felét beleöntöm egy tálba ( 50 dkg), és elkeverek benne
1 kiskanál sót és 2 evőkanál porcukrot.

 

Felolvasztok mikróban (mikrohullámú sütőben) kb. 5 – 6 deka vajat, csak langyosra, (egy 250 grammos vajnak nagyjából a negyedét), és hozzáöntöm a liszthez a tálba. Hozzáadok még 4 tojás-sárgáját. (A tojásfehérjéből készíthetünk habcsókot, vagy egyéb édességet, de ha éppen nincs ötletünk, vagy időnk, nyugodtan fagyasszuk le, és kiolvasztva máskor felhasználható.) Langyosítok mikróban 3 deci tejet, a tál mellé készítem, és szintén az asztalra készítek 2 – 3 deci langyos vizet is.

 

 

Mindeközben felfutott az élesztő. A langyos tejnek a felét és a felfutott élesztőt beleöntöm a tálba, és elkezdem kézzel dagasztani. A kezemmel érzem, hogy mennyi folyadék kell még hozzá, így fokozatosan adagolom a többi tejet is. Lágy tésztát kell, hogy kapjak. Ha keménynek találom, akkor az odakészített langyos vízből adagolok hozzá egy kicsit. (Viszont ha véletlenül sok lenne a folyadék, akkor szórok közé lisztet.)

 

Nagyjából negyed órát dagasztom, a kelt tészta akkor jó, ha szép hólyagos, és elválik az edény falától, és a kezemtől is. Konyharuhával letakarom, és langyos helyen kelesztem, ez kb. 1 óra hossza. Nem nyitunk ablakot, főként nem csinálunk huzatot, ha melegünk van akkor sem, mert a tészta megfázik!

 

Amikor megkelt, átdagasztom, és kb. 1 centi vékonyra nyújtom, majd köröket szaggatok. Mindegyik közepébe az ujjammal egy mélyedést nyomok, és ezzel lefelé fordítom. (A szaggatáshoz akár egy üvegpohár is megfelel.) Letakarom, és kb. 15 -20 percet ismét kelesztem.

 

 

Egy nagyobb fedeles lábasban sok olajt melegítek, 4 – 5 centi magasságban. (Érdemes jénai fedelűt használni, mert ezen keresztül látni a sülő fánkokat). Az olajnak forrónak kell lennie, de nem szabad égnie!

 

A forró olajba belehelyezek 5 – 6 fánkot a belenyomott mélyedéssel LEFELÉ (amit előtte még egyszer megnyomok az ujjammal). ÉS LETAKAROM! Ez által lesz majd szép szalag a fánkon, hogy az első (felső) felét letakarva sütöm.  1 – 2 percig kell így sülnie, s közben mérsékelem a lángot. Leveszem a fedőt, megforgatom a fánkokat, és most már fedő nélkül sütöm a másik felét 2 – 3 percig. Közben felerősítem a lángot. Ekkor fog keletkezni a szép világos szalag a fánk középvonalán. Ennyi a lényeg.

 

Konyhai papír-törlőre kiszedem őket. Ha sötétek lennének, a következőket rövidebb ideig sütöm, ha túl világosak, akkor meg picit hosszabb ideig.

 

 

A közepébe házi sárgabarack lekvárt teszek, persze ugyanennyire finom eper dzsemmel, vagy szilvalekvárral, de mehet bele olvasztott csoki, vagy nutella is.

 

Jó munkát, jó étvágyat, örömteli farsangi vigadalmat kívánunk!

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.