Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

A Brit Hadügyminiszérum közzétett a Twitteren egy térképes bejegyzést arról, hogyan támadnák meg az oroszok Ukrajnát. A britek álláspontja az ukrán válság kapcsán ugyanaz, mint az amerikaiaké: az oroszok vagy az oroszbarát szakadárok ürügyet keresnek Ukrajna megszállására.

 

„Aktuális hírszerzési információ: Oroszország továbbra is jelentős haderővel van jelen és előzetes figyelmeztetés nélkül képes inváziót indítani. Az alábbiakban Putyin elnök lehetséges inváziós útvonalait mutatjuk be. Putyin még mindig elkerülheti a konfliktust és a békét választhatja”

 

olvasható a bejegyzés szövegében.

 

 hirdetes_810x300  

 

A térképen olyan „inváziós belépési pontokat” látni, amelyeket egyidejűleg, de külön-külön is lehet alkalmazni. Északról Fehéroroszország és Nyugat-Oroszország irányából érkezhet az offenzíva. Ez közvetlen veszélyeztetné Kijevet, de az ország számos stratégiai területét elkerülné.

 

Kelet felől a donbaszi régió szeperatista területeitől és Nyugat-Oroszország irányából is érkezhet támadás, ami az Azovi-tenger keleti csücskétől indított támadással kiegészítve konkrétan Ukrajna egész keleti felét leválasztaná az ország testéről.

 

A legvalószínűbb forgatókönyv, ha sor kerülne konfliktusra, az az, Azovi-tenger keleti csücskétől induló hadműveleteket egy Krím irányából indított keleti és nyugati irányú offenzívával egészítené ki, amely egészen Odesszáig húzódna. Ezzel Ukrajna déli fele kerülne orosz kézre, elveszítené tengeri kijáratait, jelentősen behatárolva gazdasági és kereskedelmi lehetőségeit.

 

Feltéve persze, hogy az orosz hadműveletek sikerrel járnak. Ezek ugyanis szárazföldi, páncélos harcmozdulatokat feltételeznek egy viszonylag hatalmas területen. Minél nagyobb a terület, annál nehezebb fenntartani a hadmozdulatok összehangoltságát, a harcoló egységek szükségleteinek bebiztosítását, és persze, sokkal több esélyt kap az ellenfél is sorai rendezésére és az ellentámadásra való felkészülésre.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.