Nyitókép: origo.hu

 

Teljesen áram nélkül maradt a csernobili atomerőmű – jelentette be szerdán az Ukrenergo, mely szerint egyelőre nem is tudják visszaállítani az áramszolgáltatást a katonai hadműveletek miatt.

 

frissítve 2022. március 9-én, 15:05-kor

 

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerda éjjel közölte, hogy nem kapnak adatokat a csernobili atomerőműben üzemeltetett biztonsági ellenőrzőrendszerből, mely biztosítja, hogy minden nukleáris anyag a helyén van Csernobilban.

 

Ezen felül aggodalmuknak adtak hangot az ott dolgozók helyzetére vonatkozóan is.

 hirdetes_810x300  

 

„Mélységesen aggaszt a csernobili atomerőmű személyzetének nehéz és stresszes helyzete, valamint az ezzel járó potenciális kockázatok a nukleáris biztonságra nézve” – mondta Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója.

 

Az egykori ukrán atomerőművet korábban elfoglalták az oroszok, a létesítmény mintegy 210 technikusa és helyi biztonsági személyzete csaknem két hete folyamatosan szolgálatban van, mivel a váltásokat nem teszik lehetővé. A NAÜ szerint van vizük és élelmük, de a helyzetük egyre romlik.

 

Ukrajna közben fegyverszünet bevezetését kérte az oroszoktól, hogy megjavíthassák a csernobili atomerőmű áramellátását, miután szerintük a jelenlegi helyzet radioaktív anyagok kiszabadulásához vezethet.

 

„A szél radioaktív felhőt vihet Ukrajna más területeire, Fehéroroszországba, Oroszországba és Európába”

 

figyelmeztet Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azzal, hogy az atomerőmű munkásai is veszélyben vannak.

 

Ebből még baj lehet

 

Az áramszünet miatt sugárzásveszélyre figyelmeztet az Energoatom is – írja a Reutes. Az ukrán nukleáris állami vállalat közlése szerint az áramellátási problémák miatt nem tudják lehűteni a kiégett nukleáris fűtőelemeket, ez pedig szivárgáshoz vezethet.

 

Az áramellátás helyreállítására irányuló munkálatokat nem tudták elvégezni az orosz csapatok által megszállt erőműben, mivel a harcok folyamatosan zajlanak.

 

A NAÜ ezzel szemben a The Guardian szerint úgy véli, hogy az áramszünet nincs alapvető hatással a biztonságra, mivel a „medence hőtermelése és a hűtővíz mennyisége elengendő a hatékony hőleadáshoz áramellátás nélkül is”.

 

teraz.sk, vg.hu, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!