Nyitókép: AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Az Európai Unió az ukrajnai háború miatti szankciókat a Sberbankra és több más orosz pénzintézetre is kiterjesztheti. Erről Ursula von der Leyen nyilatkozott vasárnap a Bild am Sonntag nevű német lapnak.

 

Mint az Európai Bizottság elnöke fogalmazott, fokozni kívánják az orosz bankszektort sújtó büntetőintézkedéseket, és a következő, immáron hatodik szankciós körben már benne lesz a legnagyobb orosz bank, az összes orosz bankszámla 37 százalékát kezelő Sberbank is. Von der Leyen arra is utalt, hogy ebben a szankciós körben már az orosz kőolajexport büntetését is belefoglalhatják.

 

A nevezett orosz pénzintézetet az amerikai és a brit szankciók már április elején elérték, az Egyesült Királyság emellett azt tervezi, hogy 2022 végére minden Oroszországból érkező szén- és kőolajimportját befejezi.

 hirdetes_810x300  

 

Az Európai Unió szövetségeseihez képest kicsit tovább kivárt, ennek a magyarázata pedig az, hogy az európai gázellátáshoz jelenleg még életszükségletként érkező orosz földgáz kifizetése a Sberbankon és Gazprombankon keresztül történik.

 

Az EU eddigi büntetőlistáján négy orosz bank tranzakcióinak elvágása szerepelt, ezzel eddig az orosz bankszektor 23 százalékát tudták szankcionálni.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.