Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter azt az információt, hogy Szlovákia átadja-e régi orosz gyártmányú MiG-29-eseit Ukrajnának. Állítása szerint, az erről zajló tárgyalásokat Jaroslav Naď védelmi minszter viszi. Ugyanakkor amellett érvelt, hogy minden eszközt meg kell adni Ukrajnának, amivel megvédheti magát. Korčok a Markíza televízió Na telo (Testre szabva) című politikai műsorában nyilatkozott.

 

„Én ezt nem tudom megerősíteni, mert a tárgyalásokat a védelmi miniszter viszi. Ugyanakkor ezek a MiG-ek folyamatosan használaton kívülre kerülnek (…). Úgy gondolom, hogy nem jó Szlovákiának és honvédelmének, ha orosz technikusoktól függ”

 

fogalmazott Korčok, majd kiemelte:

 

„Nem azért segítjük Ukrajnát, hogy elnyújtsuk a háborút, hanem hogy biztosítsuk Ukrajna jövőjét”

 

 hirdetes_810x300  

mondta.

 

A orosz-ukrán háború első hónapjában ugyanakkor az olyan eszközök átadása, mint a MiG-29-esek vörös volna a legtöbb ország esetében. Még a lengyelek is vonakodtak átadni azt ukránoknak, mert félő volt, hogy nyugat-i-orosz konfliktusig eszkalálják vele a helyzetet.

 

Azóta azonban már nehézfegyvereket is szállított Szlovákia Ukrajnának, így lényegében már kinyílt Pandora szelencéje. Az irdatlan mennyiségű fegyver, amelyet a szövetségesek Ukrajnába küldtek azonban sok, békében érdekelt országnak szöget ütött a fejében.

 

Az ukrán és orosz gabonától 85 százalékban függő Törökország külügyminisztere például nemrég kijelentette, hogy egyes NATO-tagállamok minél tovább el akarják húzni a háborút, hogy minél jobban legyengítsék Oroszországot.

 

Eduard Heger szlovák kormányfő nemrég a MIG-ek kapcsán szintén Korčokhoz hasonló kijelentést tett, miszerint „igyekszünk mindent megadni Ukrajnának, amivel megvédheti magát”. Magyarul, az eddigi kijelentésekből leszűrhető, hogy Szlovákia hajlandó átadni a MiG-eket, és zajlanak valamilyen tárgyalások a témában.

 

Olajembargó

 

Korčok beszélt a olajembargóról is. Szintén sokat elárult, mikor úgy fogalmazott, „azért akarjuk embargó alá vonni az orosz olajat, mert tarthatatlan, hogy napi egymilliárd eurót fizessünk ki érte Oroszországnak, aki ezt az összeget háborúra fordítja”. Az nem derült ki, hogy kik is azok, akik „akarják” az embergót (Szlovákia, EU, NATO? Milyen fórumon egyeztettek, tekintettel arra, hogy hivatalosan az EU embargós terveit még be sem mutatták..?).

 

Korčok szerint tarthatatlan az orosz olaj megvásárlása, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „szeretne mindenkit biztosítani arról, hogy nem tesznek olyan lépéseket, ami ártana a szlovák iparnak vagy Szlovákiának. Senki sem akarja, hogy lábon lőjük magunkat”.

 

Mindenesetre, Korčok kijelentései kizárják egymást: minden orosz olaj elleni embargó vagy részleges leválás ugyanis költséggel jár. Az EU embargós terveiről alábbi cikkünkben olvashat részletesebben.

 

Készül az uniós olajembargós terv – kiskapukkal, türelmi időkkel, kompromisszumokkal

 

Az ünnep leple alatt Brüsszel a hatodik szankciós csomagot készíti elő Oroszország ellen, benne az olajembargóval

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.