Nyitókép forrása: redshift.autodesk.com

 

A kormány szerdán elfogadta gazdasági minisztérium javaslatát három északnyugati ipari vállalat beruházási támogatásáról adómentesség formájában. Összesen bő ötmillió eurót kapnak a cégek, együtt 45 munkahelyet hoznak létre. Ez annyit tesz, hogy egy teremtett munkahely 110 ezer euróba kerül. Az sem vigasztalhat minket különösebben, hogy a pénz zöme a sokat hiányolt kutatás-fejlesztési ágazatokra megy, mert megint északnyugatot preferálta a kormány, ráadásul az egyik kedvezményezett a gyártósori robotizáció területén dolgozik – vagyis munkája, tetszik vagy sem, a szlovákiaihoz hasonló gazdaságokat nagyon nehéz helyzetbe hozza.

 

A Porsche Werkzeugbau s.r.o. 3,5 milliós adókedvezményt kap elektromobilok tápegységmoduljainak gyártására. Ezen kívül felsőszerdahelyi technológiai központjának fejlesztését illetően 710 ezer eurós jövedelemadó-engedményt is kap. Egy így összesen 4,21 millió euró.

 

A kormányhatározat dokumentumaiból kitűnik, hogy ez az összeg 2021 2022-ben 6 millió eurónyi beruházás segít elő (ez kevesebb, mint a kapott támogatás másfélszerese), és mindössze 5 munkahelyet teremt. A cégnek jelenleg nagyjából 200 alkalmazottja van.

 

 hirdetes_400x285  

A gazdasági minisztérium hozzáállását különösebben megmagyarázni nem kell. Az viszont feltűnő, hogy miközben az SaS-es oktatási minisztérium adós maradt az oktatás felzárkóztatásával, olyan cégeket támogatnak, amelyek két fronton is veszélybe sodorják a szlovákiai munkahelyeket.

 

Egyrészt, az elektromobilitás nem környezetkímélő jellege miatt örvend népszerűségnek a céges világban, hanem azért, mert sokkal kevesebb mozgóalkatrész van benne, ezért a gyártás nagy részét könnyű automatizálni – értsd: kevesebb emberi erőforrás kell hozzá.

 

Másodszor: a szakértők már évek óta hangsúlyozzák, Szlovákiában van a legtöbb olyan alkalmazott az OECD országai közül, akiknek munkahelyét veszélyezteti a gyártósori robotizáció. Persze, a haladás nem lenne ennyire fájdalmas, ha az oktatás igazodna a körülményekhez – de, mint mindig, a mindenkori kormányok számára ez sokadlagos kérdés. (Érdemes lenne feltenni azt a politikai kérdést, mennyire helyes, hogy a szabadpiac önkiegyensúlyozásában vakon hívő liberálisok uralják egyszerre a gazdasági és az oktatási minisztériumot… – a szerk.)

 

Az osztrák gyökerű Scheuch s.r.o. 484 ezer eurós adókedvezményt kap privigyei gyártásbővítéséhez. A cég vállalása szerint 2032-ig közel 6,3 millió eurónyi beruházást hajt végre, 2022 végéig pedig 20 munkahelyet teremt. A cég szintén az automatizált rendszerek és gyártósori robotizáció területén tevékenykedik. Jelenleg 160 embernek ad munkát.

 

A Jaguar Land Rover nyitrai üzemének keresletére építve Nyitrán modernizálna, és ehhez kért 1,2 millió eurónyi adókedvezményt (gépek és berendezések vásárlása kapcsán) amiből végül 597 ezer eurót kapott meg. A beruházási terv „Autonóm rendszerek, együttműködő ipari robotok és mesterséges intelligencia” címet viseli. A cég 4,8 millió eurót ruházna be, 20 új munkahelyet teremtene 2023 év végéig. Jelenleg több mint 1400 embernek ad munkát.

 

Afrikában sorra húzzák fel az autógyárakat – konkurenciát kap Közép-Európa?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.