Csaba
  • HUF: 407.73
  • USD: 1.03
  • 17 °C
  • 27 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

Korčok: Az EU-nak meg kell magyaráznia, hogy a magas élelmiszerárakról nem a szankciók tehetnek

Szlovákia is kész az ukrán gabona kiszállítására, de nem épp konkurenciaképes az ügyben

Nyitókép: mti

 

Az Európai Uniónak komoly diplomáciai erőfeszítéseket kell tennie világszerte, hogy megmagyarázza, az egyre növekvő élelmiszerárakról nem az Oroszország elleni szankciók tehetnek, hanem az Ukrajna elleni orosz agresszió – nyilatkozta Ivan Korčok szlovák külügyminiszter Luxemburgban hétfőn délután a külügyminiszterek találkozóján.

 

Korčok megerősítette, hogy a fő téma az volt, miként segítsenek Ukrajnának a gabonaexportban. Hangsúlyozta, hogy az EU tagországainak jobban kell koordinálniuk kapacitásaikat. Ez azt jelenti, hogy Ukrajnából észak felé, Lengyelországba vasúton és dél felé Romániába kell kiszállítani a gabonát.

 

Hozzátette, hogy Szlovákia is kész az ukrán gabona kiszállítására, azonban ez konkurenciaképesség és szállítási díjak kérdése, egyúttal gondot okoz az is, hogy nincs elég vagonja Szlovákiának.

 

“De remélem, hogy Szlovákia is ki tudja venni a részét ebben az ügyben, mert ez mindannyiunkat érint”

 

mondta a külügyminiszter.

 

Nem az EU tehet a magas árakról

 

Korčok többször is hangsúlyozta, hogy a világban olyan benyomás alakult ki, hogy a gabona árának emelkedéséért az EU oroszellenes szankciói a felelősek, ez azonban szerint nem igaz.

 

“Mi magunk is érezzük, hogy részletekbemenően kell beszélnünk a világ többi részével, hogy nem a szankciók jelentik a problémát, hanem az orosz agresszió”

 

mutatott rá Korčok.

 

Szijjártó: globális élelmiszerellátási válságot okozhat a háború generálta ördögi kör

 

A szlovák diplomácia vezetője szerint az EU segítségének két vonala van. Az egyik oldalon ott az igyekezet, hogy az ukrán gabona kikerüljön a világpiacra, hogy ne nőjjenek az árak és ne fenyegessen éhínség. A másik vonal politikai, ami azt jelenti, hogy az uniónak ki kell használnia diplomáciai aktivitásait világszerte és megmagyarázni, miért vannak az Ukrajna elleni orosz agressziónak ilyen pusztító következményei.

 

“Harmadikként meg kell jegyezni, hogy azon, ahogy Oroszország játszik a gázárakkal és kihasználja függőségünket, látni, hogy hasonlóan használja a mezőgazdasági termények árát is. Azt akarom mondani, hogy semmilyen EU-s szankció nincs kivetve a mezőgazdasági terményekre, és ezért az, amit Oroszország művel célirányos akciókkal az árak emelésére, igyekezet arra, hogy még nagyobb politikai nyomás alá kerüljünk, mint ami alatt már most is vagyunk”

 

írta le a helyzetet Korčok.

 

A miniszter hozzátette, hogy a Miniszterek Tanácsa felszólította az Orosz Föderációt, hogy ne blokkolja az ukrajnai fekete-tengeri kikötőket és ne rontson a gabonexport helyzetén. Korčok szerint az a fő üzenet, hogy miként Oroszországnak nem kellene rájátszania a gázfüggőségre, nincs semmilyen indok arra, hogy olyan helyzet elé állítsa a világot, hogy az olyan kontinensek, mint Afrika szenvedjenek a mezőgazdasági termények magas ára miatt.

 

Orbán Viktor az EU-csúcs előtt: Ukrajna, Moldova, Georgia és Bosznia is legyen tagjelölt

 

Korčok egyúttal azt is megerősítette, hogy Szlovákia támogatja a EU-tagjelölti státusz odaítélését Ukrajna és Moldávia számára, és reményét fejezte ki, hogy minden az EU által támasztott feltételt teljesítenek. Szerinte ez érvényes Georgia esetében is, amelynek az Európai Bizottság egyelőre nem javasolta a tagjelölti státuszt. Korčok szerint ennek nem szabadna eltérítenie a grúz polgárokat az európai integrációtól, és meggyőződésének adott hangot, miszerint Tbiliszi teljesíti a követelményeket és Georgia megkapja a tagjelölti státuszt.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B.Zoltán
2022. jún. 20. 23:25

Az UFO-k a felelősek !

Kósa Zoltán
2022. jún. 21. 05:24

Van az a vicc, miszerint úgy kezdődött, hogy visszaütött.... Nem a Nato közeledett Oroszországhoz, hanem Ukrajna döntött hová is akar tartozni. Nem az EU vezette be a szankciókat, hanem Putyin akarta helyrehozni romokban lévő gazdaságát. Nem Ukrajnában volt náci párt, amely terrorizált minden kisebbséget, hanem a kisebbségek nem fogadták el a törvényeket. A Fekete tenger azért van elaknásítva, hogy ne tudjanak gabonát szállítani, nem azért rakták le az Ukránok, hogy az orosz hajók ne tudjanak közelebb kerülni Odesszához. Lényeg a lényeg Putyin tehet mindenről is, az EU a jóságos, Ukrajna a toleráns, USA az igazságos Szlovákia diplomatái pedig tökéletesek...

    Tafi
    2022. jún. 21. 12:37

    Neked elég furcsa szemüveged van, valahogy másképp látod a dolgokat! Emiatt ülsz fordítva a lovon?????

kulcsargeza
2022. jún. 21. 06:10

Nem Korčok tehet a képességeinek a szinvonaláról, hanem a Mindenható.😀

Géza
2022. jún. 21. 07:11

Az eu nak sokmindent meg kell magyarázni, de akkor kiderülne menyire elfogultak és alkalmatlanok tehát értelmes magyarázat nincs.

Gabor
2022. jún. 21. 08:17

Azért áll ugy Szlovákia ahogy, mert ilyen magasan képzett ,sok diplomával rendelkezo ,mindenhez érto ,hulyegyerekek vezetik ,mint ez a korcs !

kulcsargeza
2022. jún. 21. 08:20

Mindent megmagyarázunk, csak most az egyszer ússzuk még meg! Ursula, Věra és Franz

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket