Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Peter Dejong

 

Újabb, gyorsan változó és még gyorsabban terjedő Omikron-mutánst fedeztek fel a kutatók, akik aggódnak, mert rendkívül gyorsan terjed Indiában, és már felbukkant az Egyesült Államokban is.

 

A koronavírus Omikron mutációjának BA.2.75-ös alvariánsáról van szó, amely a jelek szerint képes megkerülni az oltóanyagok nyújtotta és a természetes úton szerzett védettséget is. Azt egyelőre nem tudni, hogy súlyosabb lefolyást eredményez-e mint Omikron-társai.

 

Indiában a fertőződési arányok exponenciális emelkedésbe kezdtek, a variáns megjelent már Németországban, Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Királyságban is.

 

 hirdetes_810x300  

A kutatók aggodalmuknak adtak hangot, hogy egyre több mutáció érinti a vírus tüskefehérjéjét. Ez az a molekularész, amellyel a vírus megtapad a sejt felületén és felnyitja azt. A gyors mutáció pedig fokozza a vírus azon képességét, hogy megkerülje az emberi szervezet antitestjeit. Ennek ellenére a szakértők továbbra is azt mondják, az oltások és az emlékeztető oltások jelentik a legjobb védekezést a járvány ellen.

 

APnews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.