Nyitókép: bbc.com

 

Míg az európai energiaárak az egekben, az oroszok nyár óta naponta legalább 4 millió köbméternyi gázt égetnek el, melyet korábban az Északi Áramlaton keresztül Németországba exportáltak volna. A felesleges gáz égetésével nagy mennyiségű szén-dioxid és korom jut a légkörbe, ami tovább gyorsítja az északi-sarki jég olvadását.

 

A Rystad Energy vizsgálata szerint 4,34 millió köbméter gázt égetnek el úgynevezett „fáklyázással” minden nap az oroszok a portovajai cseppfolyósított gázterminálon, Szentpétervártól 170 km-re északnyugatra. A finn határhoz közeli terminál így becslések szerint naponta 10 millió dollárnyi – vagyis 4,1 milliárd forintnyi gázt égetnek el.

 

Az Északi Áramlat kiindulási pontjánál található gázterminál július közepéig a tenger alatt szállított gázt Németországnak – akkortól az oroszok azonban technikai problémákra hivatkozva először csökkentették, majd teljesen elzárták a gázt. Németország szerint a gázszállítás befagyasztásának tisztán politikai okai vannak.

 hirdetes_300x300  

 

Ennél egyértelműbben nem tudnák megüzenni, hogy ki uralja az európai energetikai piacot

 

A Capterio egy, a fáklyázás csökkentésére megoldásokat kínáló vállalat. A cég vezetője, Mark Davis szerint ez a gázégetés nem véletlen – valószínűleg szándékosan, működési okok miatt tesznek így az oroszok. „A működtetők gyakran nem szeretnék lezárni a terminálokat, mert attól tartanak, hogy az újraindítás technikailag vagy pénzügyileg nehézkes lehet, valószínűleg itt is ez a helyzet – nyilatkozta a szakember.

 

Elképzelhető az is, hogy az oroszok technikai kihívásokkal néznek szembe, és egész egyszerűen nem tudnak megbírkózni ekkora mennyiségű gáz tárolásával. A Gazprom a felgyűlt gázmennyiség egy részét megpróbálhatta cseppfolyós gázzá alakítani a portovajai terminálon, de lehet, hogy ez nem sikerült és a legbiztonságosabb opció az volt, hogy elégetik a felesleget.

 

Minden nappal nő a környezetszennyezés és az anyagi kár

 

A fáklyázás miatt keletkező pénzügyi veszteség és a környezeti károk napról napra nőnek. Klímaszakértők és tudósok nagyon tartanak attól, hogy a fáklyázással a légkörbe jutó, nagy mennyiségű szén-dioxid és korom még inkább felgyorsítja a sarki jég olvadását. A napi szinten 9000 tonnányi szén-dioxid légkörbe való engedése – ennyi keletkezik a folyamatos fáklyázással – ugyanis épp ezt okozza, nem beszélve a nem tökéletes égés miatt keletkező korommal, ami megtapad a jégen és a havon, gyorsítva azok olvadását.

 

Bár abban a szakértők is egyetértenek, hogy a fáklyázás még mindig jobb módja a túl sok gáztól való szabadulásnak, mintha a metánt – mely a földgázkeverék kulcsfontosságú összetevője, egyben rendkívül potens gáz – egyszerűen a levegőbe engednék, mivel ez még a mostaninál is nagyobb ütemben gyorsítaná a klímaváltozást.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!